Da li odelo čini čoveka?

Moda je pojam koji označava pravilo koje je prihvaćeno u nekom određenom periodu. Možemo je posmatrati kroz stilove oblačenja, frizuru, nakit, ali i kroz različite aktivnosti koje su popularne poput zabave, muzike, književnosti. Ako bacimo pogled u prošli vek, videćemo da svaki period nosi svoje karakteristike. U dvadesetim su bile popularne široke suknje, u tridesetim haljine, u četrdesetim naramenice i pantalone sa širokim nogavicama. O pedesetim najbolje govore Merlin Monro (Marilyn Monroe) i Odri Hepbern ( Audrey Hepburn) koje su bile modne ikone tog vremena, a i danas su oličenje stila. A kada pogledamo šta se sada zbiva, u glavi nam je slika Kim Kardašijan (Kimberly Kardashian). Kako smo od Odri došli do Kardašijan?

Možda se odgovor krije u izboru. Žene su počele da se bore za svoja prava, za ravnopravnost, tada su nastale mini suknje, kombinezoni, farmerke, mini suknje. Veći izbor i više mogućnosti za iskazivanje ličnosti, žene su se malo oslobodile da eksperimetišu, dodavale su jarke boje. U sedamdesetim godinama su se pravila zaboravila, nastao je hipi pokret, puno drečavih boja, devojke na ulicama su nosile kratke suknje, šortseve, trikoe i grejače za noge. U osamdesetim godinama se sluša hip-hop muzika, u devedesetim rep i čuvene air-max patike, šuškavci i trenerke. U dvehiljaditim se nose helanke ispod suknji, farmarke sa niskim strukom, kačketi, plišane trenerke, korseti, kožne male torbe, široke pantalone, majice na bretele, uske ogrilice. I sada Kim Kardašijan.

„Ničega, reklo bi se, posebnog nije bilo u njenoj odeći i njenoj pozi, ali njemu je bilo tako lako da je prepozna kao ružu medju koprivama…” Lav Tolstoj

Dakle, pregršt stilova se pojavljuje, nestaje i vraća se u modu.  Svaki period nosi sa sobom obeležje i kada pogledamo fotografiju neke odeće znamo kada se nosila. Nekada se znalo da se sako kombinuje uz cipele, patike uz trenerke, ljudi su ličili jedni na druge i manje-više su poštovali neke norme.

Danas je sloboda mnogo veća, ali i dalje postoji mišljenje da devojke i momci liče jedni na druge. Jedno vreme je naprosto zavladala želja za belim starkama, pa nije postojao tinejdžer koji ih nije imao. Kasnije se taj trend prebacio na superstar patike, sve uže farmerke, skraćene do članaka. Muškarci su odustali od svoje prirode osvajača, barem u delu odevanja i izgubili su tu vizuelnu mačo crtu, ali izgleda da su žene poželele da preuzmu inicijativu i da izgledaju snažnije i manje ženstveno, uloge su se zamenile. Danas se pod dobrim izgledom smatra skoro savršenstvo, trend je ići u teretanu i voditi računa o izgledu tela. Muškarcima mišići moraju biti vidljivi, a žena bez jačeg zadnjeg dela tela nije žena. Još nešto što je popularno je to da je sve javno, puno ličnog sadržaja na fejsbuk i instagram profilima koji liče jedan na drugi. To je ono što se svakako može videti na ulicama, televiziji i drušvenim mrežama, a  posledica je propagande poznatih ličnosti, velikih televizijskih i modnih kuća koje diktiraju pravila.

„Elegancija je jedina lepota koja nikad ne prolazi” Odri Hepbern

Ali, danas postoji i nešto drugo, ima puno alternativa. Izbor je ključan i za dobru i za lošu stranu stila današnjice. U trendu je i folk i operska muzika, i pozorište i splav, i knjiga i Knjiga. Možeš da budeš fenser, ali možeš da budeš i panker i roker i čudak, možeš se iskazati, ne moraš biti isti. Niko ti neće zalepiti nalepnicu „nemoderan”  ako nosiš maminu suknju ili ako imaš više od dve boje na sebi. Sloboda je velika i moguće je igrati se. Danas možemo videti patike i haljinu, a da to lepo izgleda. Takođe, mogu se videti stari komade odeće ukombinovani sa modernim stvarima. Moderne su teksas jakne, fajerke, sakoi, martinke i salonke. Obično i neobično, sve je u modi. Ključna reč nije moda, nego stil. Potrebno je malo hrabrosti i osećaja za modu da bi se zanosno izgledalo. Nije toliko bitno šta nosiš, nego kako nosiš i koju poruku šalješ. Stav je bitan i presudan. U svaštariji ukusa i neukusa važno je znati napraviti razliku između lošeg, solidnog i odličnog sadržaja. Ne dodavati vrednost lošem sadržaju je najmanje početak posebnosti i individualnosti. Birajmo svoje odelo i svoju ličnost!

AUTORKA: Marija Mladenović

Ocenite tekst: