E-automobili, sovjetske rakete i Tviter

Priča Ilona Maska klasična je priča o putu od prosjaka do kraljevića, od običnog programera iz Južne Afrike do multimilionera i pionira e-bankarstva, ali ovo neće biti takva priča. Ovo će biti priča o čoveku koji je imao sve, ali i dalje želeo nešto bolje i više za čovečanstvo.


Naša priča počinje tamo gde bi se većina njih završila. Godina je 2002. i Mask je upravo  zaradio 165 miliona dolara od prodaje svoje firme Ibej (eBay). U tom trenutku on razmišlja kako da svet učini boljim i naprednijim. Kako je odmalena bio fasciniran svemirom, Ilon ima ideju da će kolonizacijom Marsa najviše doprineti razvoju čovečanstva i za svoj cilj postavlja slanje funkcionalnog staklenika za gajenje biljnih kultura na Mars. Kao pionir e-bankarstva, Ilon teži povećanju ekonomičnosti. Njegov cilj je lansiranje raketa u orbitu i to po ceni manjoj od dvadeset miliona dolara, što je za deset miliona dolara manje od računice NASA. Treba napomenuti da je Maskova životna filozofija ta da svi živimo u simulaciji i da je jedini način da se to dokaže napredak civilizacije do momenta kada će ona moći da simulira još neki mikrouniverzum koji se razvija, nešto poput kompjuterske igrice Sims. Stoga bi trebalo da kolonizacija Marsa predstavlja odskočnu dasku ka daljem napretku čovečanstva.

Balističke rakete
Krajem 2002. godine, Mask putuje u Moskvu da pregovara o kupovini ruskih interkontinentalnih raketa koje više nisu u upotrebi. Pošto je tražena cena od osam miliona dolara po raketi bila previsoka, on odbija Ruse i pravi novu računicu, po kojoj je moguće napraviti istu raketu i za samo četiri miliona.

Kako su ruske rakete od osam miliona dolara bile preskupe, Mask se okrenuo sopstvenoj proizvodnji raketa, po ceni manjoj od četiri miliona dolara.

Ova ideja je dovela do osnivanja kompanije Spejs Eks (SpaceX). Jezgro kompanije nisu činili bivši Nasini radnici, što je bilo očekivano, već mlade zvezde u usponu iz kompanija za proizvodnju borbenih aviona Lokid Martin (Lockheed Martin) i putničkih aviona Boing. Uprkos velikom naporu radnika i Maskovom ličnom angažmanu, Spejs Eks nije uspeo da održi obećanje i prvu raketu lansira do kraja 2003. godine, nego tek 2006. Licitiranje datumima koje je nemoguće ispoštovati problem je koji će Maska pratiti kroz celu karijeru.

Tesla
Uprkos zakašnjenjima u Spejs Eksu, Mask ne odustaje od start-apova i investicijom od šest i po miliona dolara postaje prvi čovek do tada malo poznate kompanije za proizvodnju električnih automobila – Tesla motors. Kao i u prethodnoj kompaniji, jezgro neće činiti inženjeri iz Dženeral motorsa ili Tojote, već iz Epla. Međutim, pored neobičnog načina regrutovanja radnika, nepoštovanje rokova će, takođe, biti zaštitni znak ove kompanije. Prvi automobil Tesla Roadster, na taj način, biće isporučen tek dve i po godine nakon obećanog datuma.

Senke u raju
Krajem 2007. godine, izvršni direktor Tesle se povlači i tron ostavlja Masku, koji se sada nalazi na čelu dve kompanije sa problemima kašnjenja u isporukama. Kako nesreća nikad ne dolazi sama, krajem 2007. i početkom 2008. Masku se dešavaju još dve loše stvari: treće lansiranje Spejs Eksa je bilo neuspešno, dok je Tesli ostalo novca samo do kraja godine. Mask je morao doneti važnu odluku – da li da spasi jednu kompaniju ili da rizikuje i pokuša spasiti obe. Na kraju će u drugome i uspeti, ali, ono što taj podvig čini neverovatnim, jeste činjenica da je 2008. godine počela svetska ekonomska kriza i da je malo ko bio spreman da investira u bilo šta, a kamoli u električne automobile. Uprkos svemu, kao da se Maskov anđeo čuvar umešao i učinio da četvrto lansiranje rakete bude uspešno. Falcon 1 postao je prva privatna raketa u orbiti.

Nada poslednja umire
Podstaknut uspešnim lansiranjem raketa, Ilon pretvara u keš svu svoju preostalu imovinu i prikuplja novac od rođaka i prijatelja, kako bi sakupio dovoljno da održi obe kompanije u životu, ali je sakupio tek toliko da Tesla preživi do kraja godine, dok će Spejs Eks, uprkos uspešnom lansiranju, bankrotirati. Međutim, Maskov anđeo čuvar opet meša svoje prste i NASA dodeljuje ugovor vredan 1,3 milijarde dolara Spejs Eksu i Mask uspeva da spasi obe kompanije. U kasnijim intervjuima je izjavljivao da mu je kraj 2008. i početak 2009. bio najstresniji perod u životu.

Kao i 2008, 2018. se pokazala kao teška godina za Maska, nakon što je na Tviteru najavio svoju nameru da otkupi akcije kompanije Tesla, a kasnije od toga odustao. Američka komisija za hartije od vrednosti protiv Maska pokreće tužbu i on prihvata nagodbu da akcionarima plati ukupno 20 miliona dolara odštete i ode sa funckije prvog čoveka kompanije Tesla. Da li će ova priča imati srećan kraj i da li će Ilon Mask uspeti da se vrati na čelo kompanije koju je podigao iz pepela, saznaćemo u nekoj od sledećih epizoda života jednog od najznačajnijih i svakako najzanimljivijih ličnosti 21. veka.

AUTOR: Mihajlo Lazić

Ocenite tekst: