Global Citizen program internacionalnih praksi

Postani građanin sveta, volontiraj u inostranstvu ovog leta!

Rusija, Rumunija, Poljska, Mađarska, Turska, Grčka, Brazil, Indija, Meksiko, Tunis i Egipat neke su od zemalja u kojima možete provesti od šest do osam nedelja tokom leta 2015, volontirajući i radeći na svom ličnom usavršavanju. Među mladima u Srbiji praktično iskustvo postalo je neophodno, a sada imate mogućnost da ga putem Global Citizen programa i steknete. Sve što je potrebno da ispunite da ste student, da imate nivo engleskog jezika B2 i želju za avanturom i nezaboravnim iskustvom. Predstavljamo vam prošlogodišnja iskustva naših kolega.

Ekof je prepoznao kvalitet Global Citizen programa tako što stipendira 60% troškova za svojih 20 studenata.

 

Danica Tomić, Ekonomska analiza i politika, IV godina

Ovaj program mi je nudio sve ono što sam htela, a to je da mogu da otputujem na šest nedelja, steknem iskustvo i prijateljstva za ceo život. Odlučila sam da sve to doživim u Rusiji. Radila sam na projektu zajedno sa 25 predstavnika različitih zemalja. Bili smo na sedmodnevnom kampovanju u mestu Seliger, na forumu „Youth Forum Seliger“, koji okuplja studente iz 147 zemalja. Imali smo dnevne radionice i noćne žurke. Jordanci i Indijci su me posebno oduševili. Zahvaljujući forumu imam prijatelje u celom svetu. Sa svim ljudima iz grupe sam i dalje u kontaktu, mnogi su već bili u Srbiji, a u novembru putujem za Indiju i to na svadbu jere drugar iz grupe ženi. Divno je učiti o drugim kulturama i promovisati svoju. Svim kolegama bih preporučila da budu „građani sveta“ ovog leta.

Branimir Ćurčić, Ekonomska analiza i politika, III godina

Prijavite se na: gc.aiesec.org.rs ili posetite kancelariju AIESEC organizacije na Ekof-u.

Kao član AIESEC-a upoznao sam volontere koji su u Beograd dolazili na Global Citizen program. Poučen njihovim iskustvom, prošlog leta sam odlučio da se i ja oprobam u ovom programu i to u Egiptu. Radio sam u timu sa vršnjacima iz više od 20 zemalja i upoznao egipatsku kulturu i običaje, koji su nezamislivi za naše područje. Praksa mi je donela kontakte i prijatelje iz čitavog sveta. Ako vam engleski jezik nije jača strana, ovo je prava prilika da ga usavršite. Kao studentu ekonomije, pomogao mi je da bolje shvatim ekonomske fenomene, poput nejednakosti i privrednog razvoja. Savetujem kolegama da se prijave sada, jer je letnji raspust idealna šansa. Takođe, imaćete veliki podsticaj da date više ispita u junu i julu znajući kakvo iskustvo vas čeka preko leta.

Miljana Stojković, Bankarstvo, diplomirani ekonomista

Od prijatelja koji su već išli na Global Citizen program sam čula sjajne priče i prošlog leta sam odlučila da moje prvo internacionalno iskustvo bude Tunis. Ova praksa mi je pomogla da osetim svet i van zone komfora, da se očeličim i da shvatim koliko je organizovanost bitna za svaki projekat. Kao studentu Ekonomskog, pomogla mi je da naučim više o islamskom bankarstvu, koje me je fasciniralo. S obzirom na to dae Tunis arapska zemlja imala sam velike kulturne šokove. Živela sam u domu sa 60 ljudi iz 20 različitih zemalja i svaki dan sam upoznavala njihove običaje, kulturu i kuhinju. Stekla sam prijatelje širom sveta. Skoro sam se vratila sa Sicilije gde smo se svi okupili i družili. Svaki student bi trebalo da prođe kroz ovakav program jer će dobiti uspomene za ceo život.

Lena STEVANOVIĆ

Bane1Miljana1

Ocenite tekst: