Kratka istorija MonopolLista – Od informatora do časopisa

Daleke 1997. godine, u jeku studentskih protesta, grupa hrabrih,samosvesnih studenata, željnih da se čuje njihov glas, osnovali su Monopollist- časopis Studenstske unije Ekonomskog fakulteta.


Prvobitna svrha bila je formiranje svojevrsnog informatora kojim će se studenti informisati o fakultetu, univerzitetu i državi uopšte. Besplatan primerak MonopolLista, na početku u obliku zahevtane dvolisnice A4 formata, delio se samo na Ekonomskom fakultetu i koristio se za promovisanje ideja i akcija o poboljšavanja studiranja. I pored velikih problema sa kojima su se urednici i članovi redakcije susretali, glasilo je u prvim godinama postajanja zamenilo formu internog informatora i dostiglo čak 30 stranica. Duhovitost, sarkazam i kritike krasili su tekstove u burnim vremenima krajem 90-ih.  Na sumornu stvarnost odgovaralo se posebnoscu, promenama, otporom. Pisalo se o studentskim, društvenim, ekonomskim i političkim temama. Zanimljiva je činjenica da ukoliko se prelistaju stariji brojevi, nailazi se na priče sa kojima se i sami susrećemo danas, pa tako u primercima iz 1999. godine mozemo pronaći problem poskupljenja benzina, integraciju Roma u obrazovni sistem ili kako provesti leto radeći u Americi. Na osnovu gorepomenutih naslova može se govoriti o vrednosti i bezvremenosti našeg časopisa

Četrdeset i osam strana

Od perioda nastanka pa do danas Monopollist je prerastao u jedan od vodećih studentskih časopisa u regionu i zvanično glasilo studenata Ekonomskog fakulteta. 2006. godine u Zagrebu postao je deo mreže evropskih studentskih časopisa. Citirali su nas mnogi: Naša borba, Vreme, Danas, BUM, Glas javnosti, ali i splitski Feral Tribune kao i veliki New York Times. VIN( Video Nedeljnik) napravio je dokumentarac o razvoju MonopolLista koji se emitovao na 20 nezavisnih TV kanala u zemlji. Na stranicama naših novina pronašli su se mnogi, od renomiranih ekonomista, političara, pa sve do umetnika, novinara i vrhunskih sportista. Dovoljno je napomenuti neke od njih koji su nam odali poverenje i poštovanje: Novak Đoković, Kori Udovički, Radovan Jelašić, Zoran Kesić, Zoran Cvijanović, Milan Ćulibrk, Miša Brkić… Usled dobrog marketinga i truda članova redakcije poboljšan je kvalitet novina i proširen tiraž. Namenjen svima koji se nadaju da prošire svoj glas, teže  realnosti i žele da menjaju svet na bolje, Monopollist se danas može pronaći i na Fakultetu političkih nauka, Fakultetu organizacionih nauka, kao i na Filološkom fakultetu u Beogradu. Izlazi šest puta godišnje sa pauzama za vreme ispitnih rokova i broji 48 strana. Digitalizacija i razvoj društvenih mreža naveo nas je da se modernizujemo, pa nas tako od skoro možete pronaći i čitati putem Facebook-a i Instagram-a, a ukoliko i vi imate ljubav i dara prema pisanju, ukoliko ste spremni i hrabri da kritikujete i iskažete svoj stav, pridružite nam se jer zajedno smo glasniji i jači.

AUTORKA: Maša Stanarčević

Ocenite tekst: