Kuda do najbliže reke?

Iz godine u godinu stručnjaci upozoravaju na klimatske promene i njihove potencijalne posledice. Pokušaji da se probudi ekološka svest ljudi imali su za posledicu razne oblike aktivizma. Pojedinci i određene ekološke grupe čine velike napore da se stanje stvari promeni što pre. Jedan interesantan način na koji su ovakve grupe i pojedinci želeli da ukažu na problem sistema u kome živimo i njegovih posledica po životnu okolinu jeste vizuelan 3D prikaz problema i to baš pred onima koji najviše na njega utiču.


Nestlé je jedna od najvećih multinacionalnih kompanija na svetu. Nestlé je takođe jedna od kompanija čiji veliki broj proizvoda koristi plastiku za jednokratnu upotrebu kao svoje pakovanje. Verovatno nije potrebno dodatno objašnjavati zašto plastika za jednokratnu upotrebu ima naročito nepovoljne efekte po životnu okolinu. Ako znate da ova kompanija posluje u preko 180 zemalja i ima godišnju prodaju od oko 1,1 milijardi dolara, možete li da zamislite količinu otpada koju samo na godišnjem nivou ona „proizvede”? Procenjuje se da je to preko 1,5 miliona tona otpada godišnje u vidu jednokratne plastike. Upravo zato su aktivisti ekološke grupe Greenpeace odlučili da Nestlé pozovu na odgovornost i to tako što će joj pred njenim najvećim predstavništvima širom sveta postavljati čudovišta od smeća.

Čudovište u SAD
16. aprila ove godine do sedišta kompanije Nestlé u SAD-u, u Arlingtonu u Virdžiniji, stigla je lutka napravljena od plastičnog otpada. Visoka oko 4,5 metara, napravljena od otpada sakupljenog sa ulica, plaža i iz reka, ova lutka sve vreme izbacivala je plastiku iz usta ispred zgrade kompanije. Aktivisti neprofitne organizacije Greenpeace tražili su najpre da razgovaraju sa predstavnicima kompanije. Svojim aktom želeli su da pokažu da Nestlé stvara plastično čudovište na Zemlji i želja im je bila da se to čudovište sada vrati njima, zbog čega su ga nakon odlaska ostavili ispred da se kompanija za njega pobrine. Manje od nedelju dana pre dolaska čudovišta od smeća aktivisti su prekinuli godišnji generalni sastanak tražeći da kompanija prekine da zagađuje planetu plastikom.

Čudovište u Švajcarskoj
Istog dana ispred sedišta kompanije u Bazelu u Švajcarskoj stiglo je čudovište od smeća dugačko oko 20 metara i visoko oko 6 metara. Ovo čudovište prethodno je putovalo 7 dana i to brodom od Filipina, odakle je otpad od Nestlé pakovanja izvučen iz okeana i korišćen za konstruisanje ogromne skulpture, potom je prošlo sedište kompanije Unilever u Roterdamu koja je takođe pozvana na odgovornost zbog zagađenja planete, da bi na kraju završilo u Švajcarskoj. Dovođenje čudovišta od smeća pratili su i protesti protiv zagađenja održani u Švajcarskoj, Sloveniji, Nemačkoj, Italiji, Keniji, Kanadi i Filipinima.

Srpsko čudovište od smeća
Za razliku od prethodnih primera borbe protiv multinacionalnih korporacija koje su najviše zaslužne za zagađenje planete, kod nas se pojavilo čudovište koje po svemu sudeći na odgovornost poziva celokupno društvo. Možda najvidljivi oblik ispoljavanja problema zagađenja plastikom u Srbiji predstavlja zagađenje reka. Iz tog razloga naše čudovište, visine običnog čoveka, zbog čega bi se moglo reći da za situaciju pre svega krivi ljude, pita se kuda do najbliže reke. Našeg čoveka od smeća napravio je nepoznati autor, koji ga je ostavio na Studentskom trgu, a slična tvorevina ostavljena je i u Knez Mihajlovoj nekoliko nedelja pre.

Zar je važno ko je kriv?
Bilo da glavnog krivca tražimo u sebi ili u velikim svetskim kompanijama, problem plastičnog otpada postaje sve ozbiljniji. Krivica verovatno postoji u nekoj meri sa obe strane, ali dok se prepiremo oko toga ko je kriv i čiji interes je najviše doprineo ekološkim krizama, pri tom ne čineći neophodno za rešenje situacije, možemo se suočiti sa time da Zemlja u međuvremenu postane čudovište od smeća, a to nikome nije u interesu.

AUTORKA: Jelena Mitić

Ocenite tekst: