Mračna strana fudbala

Emiliano Sala je bio argentinski fudbaler koji je igrao na poziciji napadača. Profesionalnu karijeru počeo je u Bordou, gde je debitovao 2012. Na leto 2015. godine, prešao je u Nant sa kojim je ostvario najbolje rezultate u svojoj karijeri i tri sezone za redom bio najbolji strelac kluba. Nakon odličnih izdanja u Francuskoj uspeo je da privuče paznju drugih klubova i da se izbori za transfer karijere u Englesku Premijer ligu.


Transfer Emilijana Sale iz Nanta u Kardif izgledao je kao još jedan od mnogobrojnih transfera u svetu fudbala. Kardif je izdvojio rekordnih 17 miliona evra, sve je bilo ozvaničeno i samo se čekalo da Salin avion sleti iz Francuske. Nažalost, avion nikada nije stigao do Velsa jer je 21. januara usled jake oluje pilot izgubio kontrolu nad letelicom i ona je potonula na dno kanala La Manš. Mnogi su se potajno nadali da bi Sala i njegov pilot ipak mogli biti živi, ali nakon tri dana neprekidne pretrage policija je obustavila svaku potragu zbog malih šansi da ima preživelih. Poruke podrške stizale su iz celog sveta− čak 2448 ljudi doniralo je novac GoFundMe organizaciji kako bi Salina porodica mogla da otpočne privatnu potragu za njegovim avionom i za samo jedan dan prikupljeno je preko 200.000 evra. U takvim okolnostima logično je bilo očekivati da će se ova dva kluba ujediniti u svojoj tuzi, ali umesto toga otpočela je ekonomska bitka. Prvo što je isplivalo na površinu nije bila olupina aviona već nešto najgore iz sveta fudbala, neobuzdana želja za novcem i sticanjem profita.

Beskrupulozan fudbalski svet
Čini se da priča o moralu fudbala koja se krije iza ovog tragičnog incidenta tek počinje. Samo nedelju dana nakon nesreće, Nant je poslao zvaničan imejl Kardifu u kojem su naznačili da su dovoljno dugo čekali i da je vreme da im se isplati novac od transfera, ili će u suprotnom biti prinuđeni da ih prijave nadležnim organima FIFA. Sa druge strane, Kardif je odlučio da ne isplati novac za transfer sve dok se ne utvrde sve okolnosti nestanka aviona, ali i svih detalja koji su doveli do ovakvog, tragičnog ishoda. U međuvremenu, francuski mediji objavili su pismo koje je fudbalski agent Vili Mekej poslao Sali 6. januara i iz kojeg se može videti da Sala uopšte nije ni imao nameru da pređe u Kardif. “Emilijano moje ime je Vili Mekej, nas ne zanimaju vaše lične stvari: finansije, letovanja, čuvanje dece, to nije naš posao. Novac je ono što nas sve interesuje. Zato mi volimo da radimo sa klubovima. Nema emocija, samo biznis.” napisao je Mekej. Takodje je priznao da je namerno plasirao u medijima lažne informacije o interesovanju drugih klubova kako bi mu uvećao cenu. Čelnici Kardifa pokušali su da iskoriste ovu situaciju i kontaktirali su ostale premijerligaške klubove s namerom da saznaju imaju li pravnu mogućnost da izbegnu plaćanje 17.000.000 evra teškog obeštećenja, s obzirom na to da je Mekej pokušao da ih obmane. Salino nesretno preseljenje iz Nanta u Kardif pružilo nam je uvid u taj nemilosrdni svet fudbalskih transfera, i još jednom se ispostavilo tačnim da je fudbal postao jedna velika industrija u kojoj centralno mesto zauzima novac. Iako se Nant trudio da Salu predstavi kao člana svoje fudbalske porodice, on je za njih ipak bio samo proizvod koji prodaju i koji bi trebalo da im donese što veću zaradu.

Pronađen je avion…
Zahvaljujući donacijama iz celog sveta, Salina porodica je prikupila finansijska sredstva da započne privatnu potragu i pronadje olupinu aviona na dnu kanala. Mesec dana nakon nesreće, 16.02.2019., Sala je sahranjen u seocetu Progreso u provinciji Santa Fe. Iako će ovaj tragičan događaj ostati upamćen po obračunu dva kluba oko novca, navijači su ipak uspeli da se na dostojanstven način oproste od svog fudbalera i pokažu zašto je fudbal najbitnija sporedna stvar na svetu. Na utakmici izmedju Nanta i Sent Etjena navijači su napravili nezaboravnu koreografiju posvećenu Sali. Doprinos lepoj slici i izlivu emocija dao je i glavni arbitar Šnajder koji je po isteku devetog minuta zaustavio meč kako bi navijači domaćeg tima odali priznanje svojoj „devetki”. Oprostili su se od njega istim onim rečima kojima su ga ranije pozdravljali na prethodnim utakmicama: “On je Argentinac koji nikada ne odustaje, Emiliano Sala, Emiliano Sala, Emiliano Sala!”

AUTOR: Risantije Zečević

Ocenite tekst: