Muške ruže

Ruže, čokoladice i druge cvećke u dobro poznatoj prazničnoj atmosferi predstavljaju adekvatnu asocijaciju na Dan žena, kada je žena u centru pažnje, sva nešto bitna i važna. Šta ćemo sa onim drugim danom, zaboravljenim, zanemarenim, gurnutim pod tepih, u ćošak, da se ne vidi i da se za njega ne čuje? Kako svet obeležava praznik svih muškaraca i šta o svemu tome misle naši pravi muškarci, donosimo vam u ovom tekstu uz jabuke, vino i reš prepečen tost.


Za Međunarodni dan muškaraca pre svega mnogi muškarci nisu čuli. Koliko je to kontradiktorno i ko je kriv za to? Zamislite jedan dan u potpunosti posvećen samo vama, kada se ističu stvari dobre i bitne za vas, kada se slavi ono što jeste i upozorava na ono što biste mogli postati, a vama ne da niko nije čestitao, nego vam niko nije ni rekao. Koliko je samo sličan dan posvećen damama više medijski propraćen, komercijalizovaniji, istaknutiji. Ne poznajem ni jednu žensku osobu, ne poznajem ni jednu osobu koja nikada nije čula za 8. mart.

Ko se toga seti?
Prvi put je Međunarodni dan muškaraca obeležen 19. novembra 1999. godine u Trinidadu i Tobagu (ostrvska država na Karibima) sa idejom da istakne pozitivne muške uzore i utiče na svest o brizi o zdravlju koje muškarci često zanemaruju. Danas se ovaj dan obeležava u preko 60 država širom sveta sa akcentom na unapređenje rodnih odnosa i promociji rodne ravnopravnosti. Predstavlja slavljenje dostignuća, kako ličnih, tako i doprinose zajednici, porodici, braku i brizi za decu. Ovaj dan se povezuje sa događajem poznatim kao “Movember” koji se manifestuje simboličnim puštanjem brkova uz jačanje svesti o zdravstvenim problemima muškaraca. Naziv događaja nastao je od kombinovanja engleskih reči za brkove (mustache) i novembar (November).

Važno je
Istraživanja pokazuju da je životni vek muškaraca prosečno kraći 7 godina od životnog veka žena. Izraz “jači pol” zapravo ne oslikava realnost. Muškarci češće oboljevaju od raka, srčanih i moždanih udara. Neonatolozi, lekari koji procenjuju i tretiraju zdravstvene probleme novorođenčeta, dokazali su da su muškarci osetljiviji i pre rođenja. Naime, muški fetus teže opstaje od ženskog. Prevremeno rođeni dečaci 4 puta češće umiru od prevremeno rođenih devojčica. Iako se u proseku rodi više dečaka nego devojčica, stopa smrtnosti dečaka je dva puta veća u tinejdžerskom periodu, tako da žene već do 36. godine po brojnosti premaše broj muškaraca. Naš “jači pol” češće umire od tumora disajnih organa, ciroze jetre, dijabetesa, šloga i srčanih bolesti. Žene su svesnije kada je zdravlje u pitanju, češće odlaze kod doktora i na vreme otkrivaju bolesti. Sa druge strane, muškarci mnogo ređe traže pomoć u slučaju problema – fizičkih, emocionalnih i mentalnih. Oni odlažu odlazak kod doktora, samim tim i započinjanje lečenja. Na kraju, koga šaljemo u ratove? Ponovo muškarce. Dakle, muškarci žive kraće, češće oboljevaju, više stradaju u tinejdžerskom periodu i češće umiru od fatalnih bolesti. Čak tri puta više samoubistava u odnosu na žene izvrše muškarci. U Srbiji skoro 4 puta više ima udovica (560.000) nego udovaca (150.000).

Muška anketa
Koliko su muškarci zapravo obavešteni o svom danu, morala sam da ispitam iz radoznalosti. Napravila sam anketu sa ljupkim epitetom “muška” i saznala. Čak 47% ispitanika je odgovorilo da ne zna da li se Dan muškaraca obeležava, 40% njih misli da se ne obeležava, dok 13% je upoznato sa manifestacijom, od čega 60% zna i tačan datum. Bez obzira na to da li znaju ili ne o događaju, 77,8%  muškaraca je nezadovoljno trenutnim načinom (ne)obeležavanja. Idealan način za sprovođenje ovakvog dana uglavnom vide kroz muška druženja, popuste na hranu i pića koja vole, više pažnje posvećeno njima u vidu poklona, organizovanja događaja i slično, dok bi izvestan broj njih voleo da se poseban akcenat stavi na shvatanje muškaraca u društvu, da se podigne svest o nasilju koje mnogi trpe, da se govori o još uvek neprevaziđenim stereotipima. Po pitanju Dana žena mišljenja su podeljena. Jedni smatraju da je od izuzetne važnosti poklanjati posebnu pažnju damama ovog posebnog dana svake godine, isticati njihov značaj i boriti se za ravnopravnost. Drugi zastupaju mišljenje da je ovakav dan samo još jedan komercijalizovani dan, koji gubi iz vida slavljenje žene i isticanje vrednosti, a sve više poprima izgled haotične kupovine cveća i poklona kojima se maskira nepružanje svakodnevne pažnje. Bez obzira na podeljena mišljenja o načinu obeležavanja, većina smatra da je potrebno imati Dan žena (77,1% njih), dok tek nešto više od polovine anketiranih (55,6%) smatra da je takav dan neophodan i za muškarce. Sve u svemu, zaključak je da mali broj nas zna išta o razlozima za obeležavanje ovako značajnog dana, da je javnost neinformisana od strane medija i da negde ni sami nismo spremni puno na razmišljanje o muškim mukama i muškim ružama.

AUTORKA: Sara Jovanović

*Preporučujemo da pogledate dokumentarac “The red pill”.

Ocenite tekst: