Povratak otpisanih

Čuveni „Romantičari“ sa Karaburme trenutno se nalaze u najnižem rangu takmičenja u višedecenijskoj klupskoj istoriji. Kako je treći najtrofejniji klub u Srbiji postao trećeligaš i ima li nade za povratak u elitu?


Nekada standardni superligaš i učesnik evropskih takmičenja već treću sezonu zaredom igra u Srpskoj ligi Beograd, što predstavlja treći rang ligaškog fudbala u Srbiji. Sunovrat kluba počinje u sezoni 2015/16, kada je usled loših rezultata završio na pretposlednjem mestu tabele i preselio se u Prvu ligu Srbije. Međutim, manje od godinu dana kasnije ispada i iz nje, pa se tako od sezone 2017/18. nalazi u trećoj ligi. Nekadašnjem četvrtfinalisti Kupa UEFA i polufinalisti Intertoto kupa, sada umesto Atletiko Madrida, gostuju Stepojevac, IMT i Brodarac.

Problemi

Nevolje koje su snašle Ofku najmanje se tiču travnatog terena. Klub ukupno duguje oko pet miliona evra, od čega milion Poreskoj upravi. Tu su i javna preduzeća, sa kojima se ušlo u reprogram dugova, a zbog tužbi bivših igrača koji potražuju svoje zarade, klub više nije mogao da registruje igrače. Takođe, igrači nemaju profesionalne ugovore. Uprava nema mogućnost da perspektivne igrače zadrži ako žele da napuste tim, a kamoli da ih proda, zaradi i otplati deo dugova. Oni mogu u svakom trenutku da odu. Tako je klub onemogućen da zarađuje na prodaji mladih igrača. Oduvek se znalo – kada se igra protiv omladinaca OFK Beograda, strahopoštovanje osećaju čak i Zvezdini i Partizanovi momci. Njihova omladinska škola je danas faktički jedina vrednost kluba. Zato se spas vidi u povratku u drugu ligu i zaključivanju profesionalnih ugovora.

Oronuli stadion

Dok lokalni rivali imaju obična igrališta, OFK Beograd nastupa na Omladinskom stadionu, što je neka vrsta privilegije. Godine 1957, kada je sagrađen, dat je klubu na korišćenje na period od pedeset godina, nakon čega se ugovor produžavao na godišnjoj osnovi. Nažalost, stadion je odavno u lošem stanju i propada. Na dve trećine tribina je zabranjen ulaz, a klub ne može ništa da uradi bez saglasnosti Grada Beograda, pod čijom je potpunom kontrolom od 2009. Naravno, u obavezi je da plaća troškove struje, vode, i grejanja, koji su veliki za trećeligaša ophrvanog dugovima. O samoj sudbini stadiona dosta se polemisalo. Uprkos glasinama da će biti srušen radi izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa, tržnog centra i sl, u klubu su uvereni da će ostati gde jeste.

Ima nade

Prošle godine, u klub je došla nova uprava, sačinjena uglavnom od bivših igrača koji gaje ljubav prema klubu i žele da sačuvaju tradiciju i ime OFK Beograda. Jedno od mogućih rešenja, koje su pomenuli u nedavnom intervjuu za BBC na srpskom, bilo je da se proglasi stečaj i krene iz pete lige. Ono je ipak odbačeno, jer je sa tog nivoa izuzetno teško odskočiti. Uhvatilo se ukoštac sa situacijom „na terenu“ i u trenutku pisanja ovog teksta zauzimaju drugo mesto na tabeli. U maju su – na penale! – osvojili Kup Beograda.

Dva svetski poznata igrača koje je OFK Beograd lansirao u fudbalsku orbitu su Aleksandar Kolarov i Branislav Ivanović.

Brojni poznavaoci domaćih fudbalskih prilika prate stanje u Ofci i veruju da je ovo samo loša epizoda u ne tako kratkoj istoriji kluba. Stariji Beograđani pamte kada je utakmice Šekularca na Karaburmi pratilo i po trideset hiljada ljudi. Desetine hiljada njih je gledalo i ostale asove, poput Santrača, Borote ili Petkovića, koji su doprineli lepršavoj igri plavo-belih. Iako su vremena iz kojih potiče njihov nadimak, kada je fudbal bio više ljubav nego biznis odavno prohujala, doći će dani kada će Romantičari ponovo loptati sa Zvezdom i Partizanom. Pa i ponekim evropskim klubom.

AUTOR: Ivan Radanović

Najveći klupski uspesi:

  • Petostruki pobednik Kraljevine Jugoslavije i osvajač kupa 1934.
  • Trostruki pobednik prvenstva Beograda tokom Drugog svetskog rata
  • Prvak Beograda 1945.
  • Vicešampion 1927, 1929, 1938, 1940, 1955. i 1964.
  • Četiri nacionalna kupa SFRJ 1953, 1955, 1962. i 1966.
  • Polufinale Kupa pobednika kupova 1963.
  • Četvrtfinale Rapan kupa 1963.
  • Četvrtfinale Kupa UEFA 1973.
  • Polufinale Intertoto kupa 2004.
Ocenite tekst: