Revolucija će procvetati

Legenda o Meduzi, gorgoni iz grčke mitologije, kaže da je Meduza bila prelepa devojka koju je obljubio Posejdon. Optužena zbog svoje lepote, kojom ga je zavela, Meduza je umesto kose imala zmije i kamenila je svakoga ko je pogleda u oči. Danas smo odmakli od takvog rezona, mada ne od postupaka. Moćnici kreiraju istinu, upravljaju, žrtve su nemoćne. Oni nisu bogovi, ne traju večno, a vreme im ističe…


Međunarodni dan žena proslavlja se već više od sto godina. Ono što često zaboravljamo dok poklanjamo cvet dragim damama jeste zašto im ga uopšte poklanjamo. Poklanjamo ga zato što su hrabre, jake i odlučne. Zato što tako odajemo priznanje njihovoj veličini. Zato što su se izborile za jednakost među polovima, za ekonomsku, političku i društvenu ravnopravnost. A jesu li? Koliko još revolucija je potrebno da bi uspele?  Hoćemo li ikada dati cvet i biti svesni da je to zaista simbol pobede ili je to samo utešna nagrada, jer važno je učestvovati?

Pokret ili revolucija?
Od oktobra 2017. godine svet je zahvaćen „MeToo“ pokretom koji je započet nakon holivudske afere vezane za moćnog  američkog producenta Harvija Vajnštajna, koji je optužen za seksualno uznemiravanje žena, 30 godina unazad. Dva pitanja su odraz ove kataklizmične situacije – Zašto niko nije iznenađen? Zašto je izgovoreno posle toliko godina? Kako u svetu, tako i na našim prostorima, seksualno zlostavljanje, naročito u filmskoj i muzičkoj industriji, čini se kao javna tajna. Ono što žrtvama ne da da progovore je moć njihovih nadređenih koji je koriste kao afrodizijak, dok sa druge strane upravo nedostatak moći tera žrtvu na ćutanje. U toj prostoj igri, obrt je još lakša stvar i kad god došao,  pravo je vreme za njega.
Američka glumica, pevačica i producentkinja Alisa Milano izašla je u javnost pozivajući sve žene koje su ikada pretrpele seksualno zlostavljanje da ostave svoj komentar, na njenom tviter statusu,  sa samo dve reči – me too! Bilo je dovoljno da pokrene lavinu komentara. Kroz 24 časa imala je desetine hiljada odgovora žena koje su kako komentarisale, tako i obelodanjivale svoja neprijatna iskustva seksualnog zlostavljanja koja su preživele. Ubrzo potom zaživeo je hashtag (#) MeToo koji sada broji skoro milion postova na društvenim mrežama.
Ovo što se danas dešava je odmazda, prava revolucija. Fantastična stvar je da je učinkovita. Vajnštajn je pao, njegov pad je odjeknuo toliko jako da je probudio masu koja je sve ovo vreme sanjala o tome da će doći dan kad moć ide u njihove ruke, dan koji znači kraj agoniji. Probudile su se mnoge industrije širom sveta – bolničarke, poljoprivredne radnice, profesorke, novinarke, kafe-kuvarice, modeli! Snagu crpe jedne od drugih, ujedinjene, bez bilo kakve klasne razlike. Pokret je dobio tolike razmere da je magazin „Tajm“ za ličnost godine proglasio upravo ove divne, hrabre žene i stavio ih na naslovnu stranu časopisa. Urednik, Ben Goldberger, i sam navodi da je ova revolucija posebna i da je ona dokaz da stvari mogu da se pokrenu odozdo. Pored njih, koje su izašle likom i glasom, na slici je i lakat ženske osobe kojoj ne znamo ni ime ni lik. Ona simbolizuje sve one uplašene kako za sebe tako i za svoje porodice; one kojima još uvek egzistencija zavisi od nekog  još uvek neproklamovanog napasnika koji upravlja strahom i životom njemu podređenih.

Dva pitanja su odraz ove kataklizmične situacije – Zašto niko nije iznenađen? Zašto je izgovoreno posle toliko godina?

Vreme je isteklo!
Nakon ogromnog uspeha koji je doživeo „MeToo“ pokret, kao podrška iznedrio se „Time’s up“ pokret koji je nastao u januaru ove godine, preko kog se prikupljaju sredstva za podršku žrtvama seksualnog zlostavljanja. „Time’s up“ je postala nova kasica-prasica Holivuda. Donacije su kako brojne tako i pozamašne, te je fond u februaru brojao 20 miliona dolara namenjenih za sudske troškove žrtava i preko 20 advokata volontera koji su na raspolaganju žrtvama. Na zvaničnom sajtu pokreta nalazi se otvoreno pismo koje je potpisalo preko 400 žena iz filmske i pozorišne  industrije, u kom hrabre sve žene koje su van same industrije zabave, koje nemaju prednost javnog oglašavanja, brzog i velikog odjeka, da puste svoj glas, da ima mesta i za njih, da su svi jednaki i da zaslužuju isto. Poručuju im da se saosećaju sa njima, da dele njihov stid i bes. Takođe, upravo ovaj pokret pozvao je poznate ličnosti da na dodeli Gremi nagrada nose bele ruže u znak podrške svim žrtvama seksualnog zlostavljanja.
Neka revolucija procveta, neka se iz skrivenih pupoljaka otvore prelepi cvetovi skrivani u ljušturama ugušenog samopouzdanja, osećaja niže vrednosti, stida, sramote i straha!

AUTORKA: Sanja Todorović

Ocenite tekst:

Tags

MeToo