Stvari kakve jesu – Intervju sa Darkom Rundekom

Četrdeset godina nakon osnivanja grupe Haustor imali smo čast i priliku da razgovaramo sa njenim tvorcem Darkom Rundekom. Ispred vas je njegov stav kako o muzici tako i o bitnim temama našeg društva I naše „male“ planete..


ML: Ove godine se navršava 40 godina od osnivanja Haustora. Koliko su pesme Haustora i poruke koje one nose relevantne danas posle svih tragedija i besmisla koje je nastupilo?

Osnovne ljudske teme i pitanja nisu se mijenjali, niti je nažalost naša besmislena tragedija prva takva… Četiri decenije su sekunda.

ML: U današnjoj hiperprodukciji kratkoročnih „hitova“ i „zvezda“, mislite li da publika uspeva da se probije do Vas i prepozna ono što radite kao kvalitet?

Apsolutno. Koncerti su puni i komunikacija bez prepreka.

ML: Ima li na Vašim koncertima novih generacija? Vidite li na sceni nove snage, naslednike plamena koji nosite već 40 godina?

Većina publike je 18 – 30. Istina je da dosta bendova sa dugim stažem i dalje jašu, ali i nasljednici zauzimaju položaje.

ML: Kako sa ove vremenske distance ocenjujete ulogu „Radio Broda“ u ratnim godinama, gde ste jedno vreme bili muzički urednik, i kako je taj projekat uticao na Vas?

Mislim da je uloga „Radio Broda“ bila beznačajna u odnosu na propagandne mašinerije, ali je barem nekima dala nadu da nisu svi poludjeli. Taj je projekat jedan od najneobičnijih u koje sam se upustio i mnogo sam u njemu naučio.

ML: Odnosi između narodnosti bivše Republike osciliraju, čini se da političke garniture ne dozvoljavaju da do izražaja dođe uzaludnost i besmisao onoga što se događalo devedesetih. Da li možemo mi, kao građani, sami da se izvučemo iz njega?

Možemo baveći se konkretnim i aktuelim stvarima, ne poistovjećujući se sa nacijom i sklepanim historijskim konstruktima na kojima se ona temelji. Ova planeta je mala i svima nama zajednička. Brinimo se o njoj i vlastitom životu, ljubavi, suosjećanju, radu i istini.

ML: Poslednjih godina izrazito se bavite eko-aktivizmom. Koliko se kod nas, zapravo, pridaje značaj ekologiji? Koliko je realno da se učini neki veći napredak bez aktivnog učešća države?

Postepeno sve više, jer je frka sve bliže. Svaka se gesta računa. U ovom društvenom sistemu izvrnutom naglavačke, država ne može donositi nepopularne mjere (a samo nas one mogu izvući), ako biračko tijelo nije senzibilizirano. Odreknite se i vi dijela svoje tuposti i lijenosti, pogledajte stvari kakve jesu i učinite koju odgovornu gestu izborom biljne prehrane, lokalnih proizvoda, odricanjem od nepotrebnog vozikanja, neupotrebom jednokratne plastike itd.

ML: Šta biste poručili našim čitaocima, studentima?

Ono što je u odgovoru na prethodno pitanje.

INTERVJU VODIO: Nikola Jevđević

Ocenite tekst: