Destinacija: Više niste dobrodošli!

U 2017. godini 1,322 miliona turista zakoračilo je na teritoriju zemlje u kojoj ne žive. Ovako velika brojka uopšte nije iznenađujuća s obzirom na to koliko je u današnje vreme postalo lako putovati. Uz veliki broj smeštaja, prevoza i destinacija između kojih se može birati, nije čudno da svetski turizam može samo nastaviti sa svojim rastom.


Ono što se, međutim, javlja kao problem jeste prevelika popularnost određenih destinacija koja dovodi u pitanje održivost masovnog turizma. Negativni efekti, koje ovakav trend stvara, postaju sve aktuelnija tema mnogih država i globalnih medija. Iako omiljenih turističkih destinacija ima sve više, mogu se ipak izdvojiti neke koje su najpopularnije i samim tim možda najviše ugrožene.

Popularne metropole
Venecija, jedan od najlepših italijanskih gradova, našla se u velikom problemu u poslednjih 50 godina, s obzirom na to da je njena populacija opala za 2/3 u tom periodu. Najveći razlog za brigu lokalnog stanovništva, kao i razlog zašto tog stanovništva ima sve manje, jeste porast zagađenja izazvan velikim kruzerima i porast troškova života. Takođe, UNESCO je ispoljio veliku zabrinutost po pitanju mogućeg oštećenja istorijskih znamenitosti koje je krase. Međutim, stanovnici Venecije su preduzeli korake u pokušaju da dobiju svoj grad nazad. Povećana je prisutnost policije na turistički najprometnijim delovima grada, zabranjeno je otvaranje novih prodavnica brze hrane i ograničen je broj novih hotelskih soba. Takođe, pokrenuta je kampanja koja služi za informisanje turista na čak 11 jezika o tome kako bi trebalo da se ponašanju prilikom posete Veneciji. Molbe poput nebacanja smeća, nešetanja po gradu u kupaćim kostimima i izbegavanje piknika na stepenicama znamenitosti su samo neke od brojinih koje su se našle na ovoj listi.

Barselona je dočekala preko 32 miliona posetilaca tokom 2016. godine, od čega je 8 miliona boravilo više od jednog dana u ovom popularnom gradu Španije, što je dovelo do protesta kojim su stanovnici ovog grada želeli da stave do znanja turistima da je to njihova kuća, a ne samo turistička destinacija. Zbog sličnih problema kao u Veneciji, gradsko veće odobrilo je zahtev za dodatnim regulisanjem izdavanja kuća, ograničavanje izgradnje novih hotela i povećanje turističkih taksi.

Venecija, jedan od najlepših italijanskih gradova, našla se u velikom problemu u poslednjih 50 godina, s obzirom na to da je njena populacija opala za 2/3 u tom periodu.

Prag je jedan od najposećenijih gradova Evrope, a njegova popularnost po pitanju piva je jedan od razloga zašto ga mnogi turisti biraju kao mesto za provod ili organizovanje momačke večeri. Iako stanovnici Praga negativno reaguju na uzroke popularnosti njihovog grada, jedini korak koji je za sada preduzet jeste organizovanje „anti-konfilktnih“ timova koji patroliraju najprometnijim delovima grada tokom noći i podsećaju turiste da poštuju kućni red koji počinje u 10 sati uveče.

„Igra prestola“ je jedna od najpoznatijih serija na svetu, pa uopšte nije iznenađujuće da se i Dubrovnik, kao jedna od lokacija na kojima je ova serija snimana, našao na listi destinacija koje imaju poteškoća da se izbore sa velikim prilivom turista. Zato lokalna vlast pokušava da nađe način da smanji broj kruzera koji u ovaj grad pristižu, a u međuvremenu instalirana je nova mreža kamera kako bi se pratio i držao pod kontrolom protok turista.

Manje očekivana mesta
To da se trendovi u turizmu menjaju pokazuje i činjenica da nisu samo veliki ili atraktivni gradovi ugroženi velikim brojem turista. I neke egzotične destinacije su poslednjih godina u sličnom problemu.

Antarktik, iako nema stanovnike, postaje sve popularnije mesto za turiste koji su više zainteresovani za nova iskustva. Tokom 2016. i 2017. godine Antarktik je posetilo skoro 45.000 turista. Ova pojava u sve većoj meri brine ekološke lidere u svetu dovodeći u pitanje kompletan ekosistem „poslednje divljine“.

Nepal je izdao upozorenje da se zbog sve većeg broja alpinista na Mont Everestu događa sve veći broj nesreća. U nameri da se ograniči broj ljudi koji pokušava da osvoji ovu planinu limitirano je izdavanje dozvola planinarima, zabranjeno izdavanje dozvola slepima i invalidima, kao i samostalnim alpinistima bez pratnje vodiča.

Tokom prošle godine infrastruktura ostrva Skaj u Škotskoj doživela je krah pod velikim naletom turista. Građani ostrva žalili su se na buku, gužvu i uriniranje na javnim mestima kao najveće probleme koji su turisti izazivali nakon čega je policija zabranila svima koji već nemaju rezervisan smeštaj da dolaze na ostrvo.

Pored nabrojanih primera, prema člancima različitih novina, spisak destinacija koje treba izbegavati, ukoliko želimo da opstanu, može se dosta produžiti. Neke od njih su Galapagos, Tadž Mahal, Santorini, Butan, Maču Pikču, Ćinkve Tere, Rim, Bahami, Amsterdam i Kuba. Kao zaključak nameće se pitanje da li je turistički hedonizam poguban za znamenitosti ove planete?

AUTORKA: Tijana Ilić

Ocenite tekst: