Intervju sa kapitenom Futsal tima Markom Štrbcem

Prvi i pravi i u sportu

Već dugi niz godina na našem fakultetu postoji sportska sekcija koja sa velikim uspehom brani boje i ime Ekonomskog fakulteta. Sa više od 50 trofeja, koji su do sada osvojeni  na raznim domaćim i internacionalnim takmičenjima, naše sportsko društvo jedno je od najuspešnijih na Beogradskom univerzitetu.

ML: Marko, da li možeš da nam kažeš nešto više o timovima u okviru sportskog društva?
M.Š.: Od timova u okviru sportskog društva aktivno se takmiče futsal, košarkaški, rukometni i odbojkaški tim. Od ove godine svaki sport ima svoju i mušku i žensku selekciju jer smo uspešno formirali i ženski futsal tim za koji se nadamo da će biti podjedanko uspešan kao i naš muški (smeh). Studenti sve informacije o funkcionisanju sportske sekcije i primanju novih igrača u timove mogu dobiti u kancelariji Saveza studenata Ekonomskog fakulteta ili na Fejsbuk stranici „SportEkof“. Na sva vaša pitanja odgovaraće vam kapiteni timova. Ovim putem pozivam sve kolege da posete našu stranicu koju smo nedavno pokrenuli i tako nam pruže podršku.

 

ML: Koji su kriterijumi i kako birate nove članove timova?

 

M.Š.: Potrebno je da se poseduju određene veštine u sportu za koji su zainteresovani. Mahom su naše ekipe sastavljene od studenata koji su se ranije bavili ili se i dalje rekreativno bave tim sportom. S obzirom na to da svi timovi imaju određeni broj treninga, praktikujemo da potencijalne članove pozovemo na jedan od treninga i uverimo se u njihove mogućnosti uživo.
ML: Kakvi su vam dalji planovi?

 

M.Š.: Prvenstveno nam je cilj da u narednom periodu podignemo svest naših kolega o postojanju sportskog društva i o našim aktivnostima, ali i da ih podstaknemo da u isto vreme pokušaju da nam se priključe i svojim prisustvom na terenu ili tribinama uveličaju naše mečeve. Takođe, želimo da održimo postojeću komunikaciju i saradnju sa profesorima i poboljšamo je u budućnosti kako bismo na primer u nekom od narednih finala videli i njih među publikom.

 

ML: U kojim sve takmičenjima i turnirima učestvuju naše kolege?

 

M.Š.: Na nivou beogradskog univerziteta postoje prve i druge lige u svim sportovima i ono na šta smo ponosni je da su ekipe našeg fakulteta uglavnom učesnici prvih liga. Samo od 2011. godine, od kada sam ja član sportskog društva, beleže se impresivni uspesi kao što su učešća u polufinalima, finalima i osvajanje ligaških titula. Na Ekonomijadama, gde su učesnici studenti sa prostora bivše Jugoslavije, studenti sa našeg fakulteta bili su prvi u generalnom plasmanu čak tri puta (Kopaonik, Ulcinj i Budva) i nadamo se da ćemo ove godine u Grčkoj, u Uranopolisu, uspeti da ponovimo uspehe iz prethodnih godina.

 

ML: Pored Ekonomijade, da li učestvujete na još nekim internacionalnim dešavanjima i da li nailazite na podršku od strane Fakulteta?

 

M.Š.: Da, postoje takmičenja za koja dobijamo pozivnice za učešće. Vrlo rado se odazivamo na takva takmičenja, a sve u skladu sa finansijskim sredstvima koja nam obezbeđuje Fakultet ali i Studentski parlament. Naravno, zbog ograničenih mogućnosti Fakulteta i Parlamenta, studenti nekad i sami finansiraju svoja putovanja. Ono što nas ohrabruje je da smo nakon razgovora sa prodekanom za finansije, prof. dr Draganom Lončarom, dobili još jaču podršku i pomoć za realizaciju budućih putovanja na kojima ćemo nastaviti da i dalje promovišemo naš Fakultet. Proteklih godina naše ekipe putovale su na turnire u Valensiju, Rim, Brašov i Solun. Pored sportskog dela, koji oduzima veći deo vremena, organizovana su razgledanja grada i večernja opuštanja na žurkama (smeh) na kojima upoznajemo studente iz raznih delova Evrope. Ovo je još jedan od mnogobrojnih razloga zašto bi kolege trebalo da oprobaju svoje sportske veštine i možda nam se priključe na nekom od narednih takmičenja i putovanja.

 

ML: Kako, pored svih sportskih obaveza, uspevate da održite korak sa učenjem i redovnim fakultetskim obavezama?

 

M.Š.: Trud i upornost su dve osobine koje bih izdvojio kao zajedničke crte karaktera svih naših članova. Siguran sam da nam sportske i takmičarske aktivnosti na neki način pomažu u razvoju naših ambicija i radnih navika. Vrlo je bitno, pogotovo za nas mlade, da osim učenja budemo fizički aktivni i uporedo razvijamo i naše telo i naš duh. Ovom prilikom pozdravio bih sve naše članove i kolege sa fakulteta uz poruku – sve za ljubav, drugare i EKOF!

 

 

Stefan STOJAKOVIĆ

 

Studenti sve informacije o funkcionisanju sportske sekcije i primanju novih igrača u timove mogu dobiti u kancelariji Saveza Studenata Ekonomskog Fakulteta ili na Fejsbuk stranici „SportEkof“.

Ocenite tekst: