Talenat koji imate je izuzetno važan

Ona je simbol za istraživačkog novinarstva na ovom podneblju. Većini ovdašnjih porodica je asocijacija na subotnje poslepodne. Dugi niz godina kroz zanimljive razgovore sa još zanimljivijim sagovornicima približava nam svet. Mira Adanja-Polak za MonopolList govori o svojim počecima, ”drugačijem” intervjuu i daje nam deo svog recepta za uspeh i trajanje.

ML: Šta je to što vas je okrenulo ka svetu novinarstva (s obzirom na to da ste po obrazovanju klinički psiholog)?
Bila sam vrlo motivisana kada su moje prve reportaže sa privatnog putovanja bile objavljene na dve strane Ilustrovane Politike. Sve što bih pisala bilo je objavljeno iako nisam zvanično bila novinar. Dugo sam radila druge poslove a kasnije sam zvanično promenila zanimanje i postala novinar RTS-a, gde sam i sada. Svojom strukom radeći kao novinar bolje sam sagledavala tudje problem i lakše ih rešavala. Znanje iz psihologije mi pomaže da bolje razumem sagovornike i svet oko sebe.

ML: Koliko se novinarska profesija promenila od vremena kada ste vi počinjali do danas?
To ne mogu da kažem jer sam se uvek rukovodila sopstvenim principima, a to je da prvenstveno sebi polažem račune o tome koliko je ono što radim ispravno i da nikada ne izdam osnovna načela novinarstva u koja još uvek idealistički verujem. Trudila sam se da ne glorifikujem ono što radim i da svoj zanat brusim. Sebi sam uvek govorila, kao i danas da svaku vest moram da proverim, dodjem i vidim svojim očima ono što mogu. Čuvam se bilo kakvih indoktrinacija i kada pogrešim to uvek volim da ispravim. Ne bavim se filozofiranjem i ne pokušavam da impresioniram gledalište komplikovanim rečenicama koje niko ne razume. U razgovoru sa umnim ljudima uvek sam dobijala najjednostavnija razmišljanja izrečena običnim jezikom.

ML: Da li ste na svojim profesionalnim počecima imali uzore?
Da budem iskrena nisam. Uzori su mi bili roditelji kojima sam se divila zbog njihove visoke stručnosti i ugledu koji su imali. Otac lekar i majka istoričar umetnosti i kritičar.

ML: Koji su to preduslovi (osim dobre informisanosti i pismenosti) neophodni za bavljenje ovom profesijom? Da li je moguće naučiti se novinarstvu ili je ipak potrebna neka vrsta predodređenosti?
Novinarstvo se može učiti kada radite vesti i kada ne smete zaobići elemente informacije. Morate biti pismeni, obrazovani, obavešteni i morate imati istinsku ljubopitljivost…da vas sve interesuje i da vas ne mrzi da sve što čujete proverite. Životni optimizam mora biti urođen, kao i dostojanstvo ispod koga ne bi trebalo da idete. Sve je, ipak, pitanje vaspitanja. U ovom poslu najbolja zaštita je znanje.

ML: Koji su neophodni sastojci za dobar intervju?
Nemam recept. Uvek ispadne drugačiji. Umem da ga uradim, ali teško da umem da ga predajem i teško da imam formulu. To je posebna veština – da vam ljudi govore ono što drugima nisu rekli. Sama se iznenadim.

ML: Da li postoji forma koja nedostaje današnjem novinarstvu?
Nisam se bavila formama, ali novinarstvo na internetu postaje sve moćnije i zato sam sigurno među prvima u svetu dobila svoju aplikaciju, Facebook profil i sajt, tako da imam komunikaciju sa svojim gledalištem i da mogu da čujem njihove zahteve i kritike.

ML: Da li je za dolaženje do ”drugačijih” intervjua (koji su u mnogome obeležili vaš rad) potrebno više znanja ili je to proces koji više troši emocije nego um?
Vi meni nećete verovati, ali najveći broj intervjua sam dobila samo zato što sam imala sreće, što sam gledala unapred, što sam prepoznavala ljude koji će značiti nešto tek za par godina i što sam prepoznavala kvaltet tamo gde drugi nisu. Sve što sam želela želela sam jako.

ML: Vaše emisije su koncentrisane na ”obične” ljude sa ”neobičnim” pričama, šta je to što vas vodi ka izboru sagovornika?
Mislim da je to stvar prepoznavanja neke informacije. Da li ste prepoznali priču. Mislim da uvek osetim ono ”iza” i ako me zainteresuje onda se time bavim. Nema tu neke posebne tehnike biranja ili nekog metoda.

ML: Čini se da je u današnjim okolnostima mladima teško da nađu motivaciju za učenje i prostor za napredak. Šta savetujete kao izlaz, šta je to što vas posle mnogo godina rada pokreće da nam ”pričate” zanimljive price?
Ja volim svoj posao. Radujem se kada mi nešto uspe kako sam želela. Motivacija mi je svaki prilog koji uradim a mogu da ga pogledam ponovo i ponovo, i radujem se kada sebi mogu da dam prelaznu ocenu. Volim da pomognem i da rešim neki slučaj. Volim da otkrivam talente, da ih ohrabrim i da ih naučim da je to što imaju jako važno i ne tako često i da moraju da se izbore jer ništa u životu nije lako.

ML: Duško Radović je rekao da je čoveku potrebno da samo dva puta u životu bude pametan – pri izboru partnera i pri izboru profesije, ko tada ne bude pametan džaba mu da celog života to bude. Da li smatrate da ste, sada i iz ove perspektive, slobodni da prištedite pamet?

Rano je još zaključivati.

ML: Da li je moguće da se iz intervjua sa vama dobije ekskluziva?

Pa dobili ste je!

Biografija
Mira Adanja-Polak rođena je 22.avgusta 1942. godine u Budimpešti. Odrastala je u Subotici i Beogradu. Diplomirala je na Filozofskom fakuktetu univerziteta u Beogradu na odseku za psihologiju. Novinarstvom se bavi od svojih dvadesetih godina. Pre nego što se zaposlila kao novinar na tadašnjoj Televiziji Beograd. Radila je kao stjuardesa u JAT-u i Aviogeneksu i kao šef marketinga u Eksport presu. Od 2002. godine uređuje i vodi autorsku emisiju pod nazivom ”Mira Adanja-Polak i Vi”. U svojoj bogatoj karijeri je snimila više od dvesta dokumentarnih emisija pod nazivom ”Ekskluzivno” u kojima je za sagovornike imala neka od najpoznatijih svetskih imena iz sveta politike, glume i književnosti : Henri Kisindžer, Indira Gandi, David Rokfeler, Karlo Ponti, Sofija Loren, Kirk Daglas, Gabriel Garsija Markes, Danilo Kiš, Jovanka Broz… Osim rada na domaćoj televiziji Mira Adanja-Polak se može pohvaliti i saradnjom sa: britanskom televizijom ITN-Chanel Four News, magazinom Royality, američkom TV stanicom ABC za koju je za vreme Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. bila konsultant i gde je lični konsultatnt novinara Pjera Selindžera. Govori pet svetskih jezika. Udata je, ima sina i troje unučadi.

Ocenite tekst: