Leto u Londonu za DŽ

Ako vam je potrebna dodatna motivacija da očistite prvi semestar, to upravo može da bude stipendija za učešće na LSE letnjoj školi, koja se tokom leta održava u Londonu u trajanju od tri nedelje.


Stipendirana mesta su namenjena aktuelnim studentima prve godine Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Odabranim studentima biće obezbeđeno besplatno učešće u letnjoj školi, besplatan smeštaj u LSE kampu, pokriveni troškovi avio-prevoza, kao i troškovi izdavanja britanske vize. Odabir studenata vrši komisija EKOF-a na osnovu uspeha na prvoj godini studija, odnosno položena sva tri ispita iz prvog semestra sa minimalnom ocenom 8,50 i B2 znanjem engleskog jezika. Za MonopolList su ovogodišnji polaznici LSE letnje škole ispričali svoja iskustva iz Londona.

Sanja Milenković: U aprilu ove godine dobila sam stipendiju za letnju školu na Londonskoj školi ekonomije. Letnja škola na LSE-u je jedno veliko iskustvo u mom životu. Ovog leta provela sam tri nedelje u Londonu i pohađala jednu od najprestižnijih škola u oblasti ekonomije, gde sam naučila dosta novih stvari, upoznala London, ali i stekla prijatelje iz različitih delova sveta. Na LSE-u sam svakog dana imala predavanja u trajanju od 3 sata, kao i vežbe pre predavanja. Ja sam se opredelila za kurs Managerial accounting and financial control i na predavanjima sam naučila dosta novih stvari o donošenju poslovnih odluka u preduzeću, kao i o razlikama između računovodstvene prakse koja se primenjuje u različitim delovima sveta. Na vežbama smo radili zadatke gde smo praktično primenjivali znanja i pripremali se za ispite. Kampus LSE-a je veliki i ima veliki broj prostorija za predavanja, učenje i druženje, a jedan od najlepših delova je biblioteka. Pored znanja koje sam stekla na letnjoj školi, upoznala sam i prijatelje iz Italije, Rusije, Kine, Singapura. U Londonu smo odseli u Sidney Webb House-u, jednoj od LSE rezidencija, gde smo provodili dosta vremena nakon predavanja i družili se sa prijateljima sa kursa. Slobodno vreme smo iskoristili da obiđemo London. Posetili smo Prirodnjački muzej, Bakingemsku palatu, Britanski muzej i Hajd park.


Vojislav Rodić: London je grad od koga se uvek puno očekuje, posebno kada se ide u školu poput LSE-a. Sva očekivanja su mi se ispunila. Organizacija je bila perfektna i pored toga što je svakog dana kroz kampus prolazilo na hiljade ljudi. Kada je reč o nastavi, ona je interaktivna u pravom smislu te reči. Dakle, vežbe izgledaju poput radionica, sve se radi u grupama i atmosfera je opuštena svih sat i po vremena, koliko traju. Efektno je, dosta gradiva se pređe, što je i normalno s obzirom na to da ni u jednoj grupi nije bilo više od 12 studenata. Iako smo prešli skoro ceo semestar za tri nedelje, predavanja su bila interaktivna, diskutovalo se o svakom bitnom pitanju i sa profesorom i sa studentima. Ona su trajala tri sata i uključivala su i video-klipove sa jutjuba, koji su dosta pomagali da se bolje razumeju lekcije i teže stvari. Najbolja stvar letnje škole je mogućnost da se upoznaš sa ljudima iz celog sveta. Na letnjoj školi je bilo više hiljada studenata iz svih delova planete i vrlo brzo smo razmenili kontakte. I, evo baš pre neki dan sam se čuo sa nekima od njih. Sve obaveze oko fakulteta su gotove do 17č, tako da smo stizali da provodimo vreme zajedno. Obilazili smo London, ručali u pauzi između vežbi i predavanja, pričali o različitim temama. Studentski dom u kojem smo bili smešteni opravdava svoje ime. Pravi dom, u svakom smislu te reči. Svako je imao svoju sobu, unutra malo kupatilo i postojala je velika soba za druženje, pored čitaonice. Smerovi su prilično zahtevni i obuhvataju i dodatne aktivnosti. Konkretno, ja sam imao zadatak da sprovedem anketu u sred Londona, kako bih primenio ono što sam naučio u teoriji. Zbog svega toga, izuzetno je važna i sopstvena organizacija kako biste stigli i da izlazite, družite se i učite u jednom danu. Što se tiče kampusa, on izgleda bajkovito. Ceo dan može da se provede u njemu, jer ima sve što treba. Tu su i menza i prodavnica, čitaonica i biblioteka na četiri sprata sa najsavremenijom opremom i bezbroj knjiga. I pored toga što je ogroman, dobro je obeležen i lako se snalazi u njemu. Kad se podvuče crta i sumiraju utisci – jedno od najboljih iskustava do sad.

AUTOR: Aleksandar Ćurčić

Ocenite tekst:

Tags

LSE