London iza kulisa


„Samo idi!“, rekli su svi, od mame, drugarice, do predmetnih profesora. Ostavila sam sve obaveze i u sred semestra spakovala kofer. Prilike kao ova se ne propuštaju. Treba leteti, da bi se živelo!


Dan počinje lagano, poširanim jajima, slaninom, tostom na kom je pasulj i poridžom. U trci po gradu, već je vreme ručku, stignete da prezalogajite tek neku brzu hranu, u jednom od brojnih etničkih restorana. Tu je hrana sa sve četiri strane sveta, u duhu kolonijalne imperije. Posao je gotov u pet i koji minut kasnije svi su u pabu. Fajront je u ponoć, mora brzo da se pije, ogroman zidni sat stoji pored džuboksa, što je kod nas u kafani nezamislivo. Pride proždiru „steak and ale pie“, gulaš od mesa kuvanog u pivu obmotano prhkim, puterastim testom. A tek slatkiši! Probajte „razbijače vilica“, popularne slatke kugle koje topite u ustima dok vam se vilica ne ukoči, čokoladice „Flake“ (pahuljica) i čuvene engleske biskvite, najbolje uz popodnevni čaj. Čajevi su sjajni, za razliku od engleskog piva, pre sličnog našim „zidarskim“, ni prineti belgijskim i nemačkim.

Groznica subotnjeg jutra
Studente najviše zanima– gde izaći. Kamden je bajkovit deo Londona, jer vam Regent kanal i jutarnje pijace prepune antikviteta i „džidža-bidža“ uz starinsku arhitekturu pružaju osećaj da ste se našli u nekoj drugoj epohi. Uveče se preobrazi u jednu veliku, šarenu žurku. Garaže oslikane grafitima kolevka su pank muzike, a sada su tu pabovi za svačiji ukus. Ljubitelji elektronske muzike mogu da odahnu, i ovde ima rejvova koji traju do jutra. Samo, dosta podsećaju na dečije rođendane. Svi su kostimirani u jednoroge, sirene i disko kugle, a sa tavanice padaju konfete, baloni i igračke na naduvavanje. Novi trend u svetu je i jutarnji rejv. Poranite, ne služe alkohol, a posle bole noge ostatak dana, zašto bi iko to poželeo? Zato što su tu ljudi koji podsećaju na hipi komunu, šire mir i ljubav, smeju se i njihova energija pređe i na vas. Na kraju sledi grupni zagrljaj i meditacija. Svakako je jedinstveno iskustvo, bila to vaša „šoljica čaja“ ili ne.

Krune, mumije i čarobnjaci
Magiju Londona, svi obožavaoci Hari Potera, lako pronalaze, na običnoj železničkoj stanici, Kings Krosu. Postoji nešto što je razlikuje od drugih, tajni prolaz u svet magije, peron devet i tri četvrtine. Za velike fanove, tu su obilasci grada iz ugla Hari Potera, Šerloka Holmsa, Doktora Hua i mesecima unapred rasprodata poseta studiju Warner Bros gde su izloženi scenografija i rekviziti sa snimanja filmova o Hari Poteru. A kad smo kod mistike, poseta Britanskom muzeju je obavezna. Sem stalne, interesantne su i privremene postavke, naročito ako imate sreću da ga posetite dok su izloženi velelepni satovi i novac kroz istoriju, privatna kolekcija umetnina Rotšildovih, istorija Severne i Južne Amerike, u kojoj vrhunac predstavlja jedan od kipova sa Uskršnjeg ostrva. U okviru stalne postavke, većini posetilaca najinteresantniji je Egipat, naravno zbog mumija, od kojih mnoge imaju živopisno oslikane omote i kriju interesantne priče. Teri Deri, čuveni britanski pisac knjiga o zanimljivoj istoriji, svašta ima da kaže o engleskom „groznom srednjem veku“, kome možete svedočiti u Londonskoj kuli, punoj sprava za mučenje, starih ćelija i priča o krvoprolićima. Ako vas sve to pomalo plaši, ipak je nemojte zaobići, jer je i dom blještavim kraljevskim draguljima. Najveći sečeni dijamant na svetu, Kulijan I ili Afrička Zvezda ima 530,2 karata (oko 300 grama) i nalazi se u kraljevskom skiptru, a ako volite kraljevsku porodicu, u Kensingtonskoj palati, izložene su haljine princeze Dajane. U okolini palate je prelepa bašta, u njenu čast.

Mind the gap
„Molimo, pazite na procep!“ glasi čuvena objava putnicima podzemne železnice koja se više puta čuje na svakoj stanici. Bezbednost je na prvom mestu, ali ovo je zaista previše. Londonci, kojima se ovo smučilo, ironično nose majice sa ovim natpisom. Mnogo je lepše voziti se crvenim dabldekerom i posmatrati uređeni Noting Hil, kraj koji je poznat po holivudskom filmu, a i po tome što je kraj u kome žive Srbi. Još jedna alternativa je krstarenje Temzom do Severnog Griniča. gde se možete voziti žičarom i svratiti do Griniča, gde se nalazi pešački tunel pod rekom. Otvoren je početkom dvadesetog veka i za njega tvrde da je uklet. Svuda po gradu možete iznajmiti bicikl, a u velelepnom parku Hajd pedalinu. Tako je najlepše uživati u prizorima. Naučićete mnogo i poželeti da ga ponovo posetite, jer krije mnogo lica i uvek vas iznenadi, kao i njegove kiše iz vedra neba. Nostalgija za Londonom može vas čak naterati da u svojoj kuhinji napravite savršen jorkširski puding ili pastirsku pitu.

AUTORKA: Milica Pantić

Ocenite tekst:

Tags

London