Ma, eto zime

Nazovimo stvari svojim imenom, mislim da ovo vaše počinje na slovo “F”.Nakon nekoliko incidenata, koji su se dogodili u prethodnom periodu oko Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ponovo se pokrenulo pitanje migranata u parku.  E sad, incidenata ima- da li su učestaliji nego inače ili se o nekadašnjim više čulo ne znamo, ali smo svi svesni problema naše ugrožene bezbednosti.

Sad kad su se svi složili sa mnom, tačnije sa moje 3 pretpostavke da se pokrenulo pitanje migranata, da incidenata ima i da smo svesni da nam je ugrožena bezbednost, mene zanima zašto se, pobogu,  pokrenulo pitanje migranata, ako je problem bezbednost?

To navodi na dva zaključka, u čijim slučajevima bi ovako postavljanje problema bilo opravdano. Prvi, da je naša bezbednost ugrožena isključivo od strane migranata ili ,drugo, da nama, zapravo, smetaju migranti.

Ukoliko je ovo drugo, tj. ukoliko vama smetaju migranti zbog toga što jednostavno nisu …Srbi, čestitam, sjajno ste postavili problem! Nazovimo stvari svojim imenom, mislim da “ovo vaše” počinje na slovo “F”.

Međutim, ukoliko ste pokrenuli pitanje migranata uvereni da su samo oni problem, onda ste se prešli.  Problem je čitav kraj. Narkomani, prostitutke, džeparoši, sitni delikventi, svi se oni skupljaju oko našeg fakulteta autobuske i bivše železničke stanice.  I to je nepisano pravilo, tako je u svim velikim gradovima. Između ostalog, zar mislite da bi bilo dozvoljeno da se migranti na bilo kom drugom mestu okupe. Tamo gore, iznad Zelenjaka  je “fini” svet. A i njima više odgovara naš kraj.

Meni se čini da problem postoji već dugo, ali ga mi nismo konstatovali, pa je sad taj problem privukao, zapravo prouzrokovao, novi. Međutim, i taj novi probem mi nazivamo pogrešnim imenom. Mislim možda nije, ali ste onda ono na “F”. Migranti sami po sebi ne smeju biti problem, problem su oni koji kradu, dobacuju, prate, a taj problem nije prouzrokovan njihovim poreklom, već tim što su jednostavno neki od njih delikventi.

Delikventi, dame i gospodo. Srpski, romski, iranski, sirijski – oni su naš problem.

E sad, da vidimo kako da rešimo problem.

Prva greška koju pravimo je ta što se pogrešno izražavamo, pišemo peticije protiv migranata umesto delikvenata.  Pa to daje ogroman prostor za povratan odgovor svim nadležnima kojima pišemo. Jednostavno, tražimo nemoguće i nešto što se krši sa zagarantovanim ljudskim pravima. Kada uputimo, pismo u kojem piše: “Nama smetaju migranti, sklonite ih”, dobićete odgovor da to što su neki od migranata delikventi ne daje nikome za pravo da ih sve grupiše i zabrani im slobodno kretanje, jer je to osnovno ljudsko pravo i da bi se to kosilo sa svim evropskim vrednostima. Bla, bla. Mislim, da, u pravu su, samo što oni to koriste kao izgovor. Takvo pismo nam je već jednom stiglo pre skoro dve godine, a problem još postoji.

Ono što mi treba da uradimo jeste da se udružimo sa svim interesnim grupama oko fakulteta, skupimo potpise, zatim njih pošaljemo zajedno sa dopisom uz ovako formulisan zahtev: “Sklonite delikvente, hoćemo sigurniji deo grada”. U tom slučaju, jedino što oni mogu da urade jeste da reše problem, ako smo dovoljno glasni. U najgorem slučaju, koji je opet bolji od bilo kog vašeg, dobićemo samo policijsku patrolu, koja će svakodnevno dežurati u parku, donekle rasterati delikvente, sniziti broj kriminalnih radnji i svakako svojim prisustvom “obuzdati” dobacivanje, pipanje i plašenje koleginica, a to zaista smatam velikim problemom. Ili će zima odložiti problem, jer će nas, kao i njih biti manje oko fakulteta.

 Mislim, koliko nas je zapravo briga.

AUTOR: Stefan Rodić

Ocenite tekst: