Master studije u Nemačkoj

Aleksandra Perendija je na master studijama na berlinskom Univerzitetu Humboldt, a osnovne studije je završila na Ekonomskom fakultetu ovog leta. Pitali smo je kako je do studija došla, kako se finansira, i kakvi su joj utisci.

ML: Zašto Nemačka?

A.P: Počela sam da razmišljam o Nemačkoj sa informacijom da su studije na većini univerziteta besplatne. Potom su usledila putovanja u Berlin, koja sam iskoristila da se informišem o programima i upisu i tako pronašla dva odlična programa. Definitivno sam se opredelila zbog samog Berlina i relativno povoljnog života, i činjenice da sada živim sa dečkom koji je ovde još od osnovnih studija.

ML: Kako izgleda proces apliciranja na Humboldt?
A.P: Detaljan vodič upisa na master studije se nalazi na sajtu Univerziteta, a osoblje na fakultetu redovno odgovara na mejlove. Master na Humboldtu, i Nemačkoj uopšte, traje dve godine, pa i o tome treba misliti. Aplikacija se šalje preko uni-assist-a, centralne agencije koja prikuplja dokumentaciju, i ako je ona korektna, ista se prosleđuje željenom univerzitetu. Ovo je najzahtevniji deo aplikacije, pa bih preporučila da se studenti za svaku nedoumicu obrate osoblju uni-assist-a, koje je veoma ljubazno. Za pitanja možete, takođe, kontaktirati i sam fakultet. Prijava se šalje do 31. maja, a odgovor je sredinom jula. Za program koji sam ja konkurisala rangiranje je bilo tako da 51% čini prosek, a 49% prosečna ocena iz metodoloških predmeta (matematika, statistika, makroekonomija, mikroekonomija i ekonometrija). Ako nemate dobre ocene iz druge grupe, možete povećati prosek radeći GRE ili GMAT. Zahteva se i poznavanje nemačkog i engleskog jezika,pa su celokupni kriterijumi veoma oštri.

ML: Kakva je mogućnost finansiranja studija u Nemačkoj?
A.P: Postoje stipendije, što varira od pokrajine do pokrajine. Berlin i Brandenburg su povoljniji za život, pa su mogućnosti za stipendije ograničene. Sa druge strane, u Bavarskoj je
obrnuta situacija. Finansije mogu doći i od fondacija, ali one obično traže politički ili društveni angažman. Mogućnost je takođe i stipendija Fonda za mlade talente „Dositeja“, uz uslov povratka u Srbiju nakon završenih studija. Na kraju, tu je naravno i DAAD stipendija. Kao dodatan izvor finansiranja na raspolaganju su studentski poslovi, koje možete raditi do 90 dana u toku semestra.

ML: Prvenstveno si aplicirala za DAAD. Kakva je selekcija, koja su tvoja iskustva?
A.P: Nažalost, ove godine nisam stipendista DAAD-a, ali kako je moguće tražiti stipendiju za narednu godinu, svakako ću aplicirati opet. Ova stipendija pokriva kompletnu vizu,zdravstveno osiguranje, putovanje u Nemačku, kurseve jezika i administrativne troškove tokom studiranja. Samim tim što je najbolja, i selekcija je najstrožija, a kako je DAAD stipendija Vlade Nemačke, gleda se i struktura studija koje se finansiraju. Recepta za uspeh nema, ali svakako je potreban visok prosek, odlično pismo preporuke, CV i motivaciono pismo, kao i velika motivacija i poznavanje programa za koji ste aplicirali. Posle same aplikacije vas čeka intervju gde će vas ispitati sve iz CV-ja i motivacionog pisma. Apliciranje je veoma zahtevno, ali imajući u vidu obuhvat stipendije, svakako vredi. Sam proces apliciranja može biti konfuzan, i često sam imala kontradiktorne informacije u odnosu na kolege. Samim tim, preporučujem da se na vreme krene sa
skupljanjem dokumentacije, te za svaku nedoumicu kontaktira DAAD centar. Nemojte se stideti da nešto proverite i više puta, bitno je samo da vam aplikacija bude potpuna.

ML: Pošto semestar već uveliko teče, kako ti se čine studije? Da li se mnogo razlikuju od onih na Ekonomskom fakultetu?
A.P: Zaista sam zadovoljna onim što sam odabrala. Postoji mogućnost izbora predmeta koje ćemo slušati i na kraju prve nedelje mi se činilo da ću uzeti 50 ESPB u ovom semestru
jer mi je sve bilo zanimljivo. Profesor, koji je takođe i savetnik za studente, nam je jednom prilikom rekao da je poželjno studirati i preko dve godine, ako nam je provedeno vreme zanimljivo
i ako biramo različite predmete. Tako ću ja, na primer, u narednim semestrima slušati predmete i na drugim univerzitetima u Berlinu, poput Tehničkog univerziteta, i zaista se radujem tome. Studije nisu preterano različite u odnosu na Ekonomski, pa ne osećam neku veliku promenu. Međutim, ovde je presudno poznavati jezik matematike i statistike, koliko i nemački ili engleski. Veliki je fokus na metodološkim predmetima, statističkim paketima i ekonometriji, tako da se privikavam na novi sistem učenja.

ML: Na kraju, gde vidiš sebe za pet godina?
A.P: Za sada imam dvogodišnji plan – da uspešno završim master studije i maksimalno iskoristim boravak u Berlinu. Ako nakon mastera budem imala jasan petogodišnji plan, smatraću da je moj oravak u Berlinu bio uspešan.

Ocenite tekst: