Nova godina u oktobru

Novogodišnja euforija je onaj osećaj koji nam se magično ušunja u glavu kada već, na prste ruku, možemo izbrojati dane do momenta kada se cifre poslednjeg broja u datumu promene. Ona je „krivac“ za osmehe koji se sa lica teško skidaju, pogotovu kada se prošeta kroz ulice obasjane novogodišnjim ukrasima i oseti praznična atmosfera.


ukrasen_beograd5Deo godine koji je praćen novogodišnjom euforijom praćen je i mnogim drugim osećanjima i aktivnostima. Mnogi se tada, udišući hladan zimski vazduh, ušuškani u debele jakne, šalove, rukavice, kape i čizme, spremne kroz reku da prođu, a da noge ostanu suve, hitro upućuju u brojne prodavnice ne bi li kupili poklone za svoje najdraže. Tada počinje pometnja; kako naći baš onu pravu jelku koja će odgovorati vašem domu i kako okupiti ukućane da bi se ta jelka okitila. Tada se već uveliko planira gde će se za tu nezaboravnu noć ići, s kim će se ta proslava provesti i donose se brojne odluke čiji ultimativni cilj je ući u novu godinu u punom sjaju, u skladu sa već pomenutim ukrasima.

I dok se većina nada prvim pahuljama snega, ukoliko se već nije pojavio, nadanje je rezervisano i za ono što sa novogodišnjim praznicima sledi. Đaci dobro znaju da je raspust blizu u trenutku kada grad zasija u svom punom sjaju; studentima svetleće pahuljice, razapete iznad ulica, ukazuju na to da im se bliži mali predah od nastave i pauza pre ispita, a zaposleni u tom trenutku nestrpjlivo čekaju momenat za odmor od vrednog rada i vreme koje mogu provesti sa svojim porodicama, u svom toplom domu.

Međutim, šta se događa kada se prošeta gradom u oktobru i ugleda rasveta sa svim simbolima praznika koji je za više od dva meseca udaljen? Da li ljudi proveravaju kalendare misleći da su prespavali dobar deo jeseni i mali deo zime? Za đake kontrolni i pismeni zadaci su u punom jeku, studenti ne znaju da li pre da idu na predavanja ili da spremaju kolokvijume, a zaposlenima odmor nije ni na vidiku. Da li to znači da se euforija gubi? Čemu onda novogodišnji ukrasi služe ako ne da unesu sreću u naše živote i tradicionalno budu deo nama najlepših praznika?

Zašto uvek pričamo o troškovima?
Nekako svaka priča neminovno završi na temi troškova. Međutim, ovog puta se nećemo osvrtati na finansijske troškove i pitanja poput novca potrebnog za kićenje i održavanje u ispravnom stanju ovih ukrasa naredna četiri meseca. Ne, ovog puta ćemo se fokusirati na troškove drugačije prirode. Tačnije na gubitke. Gubitke tradicije, vremena i strpljenja.

Ako pođemo od tradicije, jasno je da cela slika, koja uključuje kupovinu poklona, planove dočeka i nadanje pahuljama sa prvim jelkama napravljenim od lampica, nestaje kao gumicom obrisana. Euforija, osmesi i predostojeći odmor su, čini se, vekovima udaljeni, a značaj novogodišnjih praznika se smanjuje. To ne znači da se u drugoj polovini decembra neće događati pripreme koje ritualno svake godine ponavljamo, ali se tradicija, koja nam je svima odavno poznata, neizbežno menja. To takođe ne znači da veliki poklon paket na početku Knez Mihailove i kod hotela „Moskva“, kao i brojni viseći ukrasi, nisu izmamili po koji osmeh, ali koliko dugo će se to uzbuđenje zadržati?

Gubitak vremena i živaca nije direktno povezan sa rasvetom, ali ona svakako igra jednu od ključnih uloga u ovoj priči. Naime, rekonstrukcija mnogih bitnih saobraćajnica, kao i parka kod Narodne skupštine i platoa ispred Doma sindikata, počela je pre izvesnog vremena i i dalje je u toku. Zbog izuzetnih gužvi u saobraćaju i menjanju mnogih linija gradskog prevoza, stres je vidno porastao među građanima Beograda. Pored toga, raskopana mesta nije lepo videti, a i veoma teško ih je zaobići. I tako, u preskakanju preko dasaka diskutabilne izdrživosti, umornih radnika koji sede na do pola izgrađenim ivičnjacima, mi imamo u šta da gledamo. Imamo prizor koji je svakako lepši nego ono sto nam se nalazi u visini očiju ili ispod. Možda je upravo rasveta ove godine izuzetno požurila kako bi, svojim nežnim i očaravajućim sjajem, skrenula pažnju sa kolona kola i bagera parkiranih oko nas i ublažila osećaj nervoze koji se širi usled zastoja.

Pripreme za Uskrs u februaru
Neočekivan i iznenađujuć dolazak nove godine u oktobru, ostavlja nadu da će turisti biti oduševljeni ukrasima koji u njihove gradove još nisu stigli i da će euforija za stanovnike naših gradova ipak pokucati na vrata krajem decembra. Ukoliko se raniji dolazak praznika ipak pokaže kao uspešan, možda će skidanje rasvete i završetak novogodišnjih i božićnih praznika pratiti i početak prodaje uskršnjih zeka i biranje boja za farbanje jaja.

AUTORKA: Tijana Ilić

Ocenite tekst: