Praznična trpeza za dušu

Praznici su obično u znaku slavlja, okupljanja sa bližnjima, kao i raznovrsne hrane koja se tom prilikom služi, ali dolazeće vreme nikad nije na odmet koristiti i da se nahrane duša i um, i to interesantnim kulturnim sadržajima. Beograd kao glavni grad nudi puno načina za provođenje slobodnog vremena, a ako je vaš izbor muzej ili galerija, u nastavku možete saznati šta je to aktuelno u narednom periodu.Šta: Pazi, otrovno!

Gde: Galerija Prirodnjačkog muzeja (Mali Kalemegdan 5)

Izložba „Pazi, otrovno!“ predstavlja fenomen otrova iz prirode kao jedinstvene pojave u živom svetu. Na izložbi će biti predstavljene otrovne vrste gljiva, biljaka i životinja, i opisani otrovi iz prirode, njihova uloga, namena i značaj. Elemente izložbe sačinjavaju retko izlagani i neobični eksponati, a posebna atrakcija izložbe je segment sa izloženim živim eksponatima egzotičnih škorpija i paukova.

Publici će biti ponuđeno znanje o sastavu, delovanju otrova, merama prevencije i zaštiti od intoksikacije, kao i saveti kako se ponašati u slučaju kontakt sa otrovom meduze, pauka, zmije, škorpije, raže, pa čak i komarca. Izložba takođe objašnjava upotrebu i ulogu prirodnih otrova u razvoju medicine i savremene toksikologije, a biće predstavljeni najčuveniji trovači u istoriji čovečanstva.

Izložba će biti otvorena do aprila 2019.

 Šta: Dan vredan veka – 1. decembar 1918.

Gde: Palata Srbija (Bulevar Mihajla Pupina 2)

Muzej Jugoslavije je 1. decembra 2018. otvorio izložbu koja objašnjava nastajanje Jugoslavije, a Palata Srbija je odabrana za lokaciju izložbe, što zbog radova koji su u toku u objektu Muzeja 25. maj, što zbog činjenice da oba zdanja predstavljaju monumentalne primere moderne jugoslovenske arhitekture.

Izložba pored objašnjavanja samog čina nastajanja Jugoslavije, kome je prethodilo dugogodišnje zalaganje kulturne i intelektualne elite za ujedinjenje južnih Slovena, naglašava i koliko su se vizije stvaranja države razlikovale od jedne do druge interesne grupe i kroz različite periode. Pored arhivskih dokumenata, plakata i fotografija iz tog perioda, biće izložene i umetničke slike, skulpture, lični predmeti, odlikovanja i oružje.

Izložba će trajati do 28. aprila 2019. i moguće je posetiti je svakog vikenda uz obaveznu prijavu, onlajn ili putem telefona (svakog radnog dana od 12-14h na broj 062/800-3322).

Šta: Pisati se mogu samo privatne vesti – privatna korespodencija tokom Prvog svetskog rata

Gde: Narodna biblioteka (Skerlićeva 1), u hole ispred Centralne čitaonice

Ove ispitne sezone možete povezati lepo i korisno. Na istoj lokaciji možete otkucati i sate učenja, ali i iskoristiti priliku da obiđete izložbu koja je organizovana povodom stogodišnjice oslobođenja Srbije u Prvom svetkom ratu i koja je osmišljena sa ciljem da predstavi jedan manje poznati aspekt svakodnevice srpskog naroda koji je bio uvučen u ratni sukob. Želja je bila da se izložbom prikažu različiti vidovi komunikacije, poteškoće koje su morale biti prevaziđene da bi se kontakt uspostavio, kao i činjenica koliko je taj kontakt bio značajan svima koji su se našli u ratnom vihoru. Samim tim, izložba je podeljena na segmente: Reč, Cenzura i Vest. Ovakva podela proističe iz ubeđenja da su ova tri pojma bila prisutna u svakom obliku privatne korespondencije. Vesti su se širile rečima, dok je cenzura predstavljala nezaobilazni deo oblikovanja vesti. Postavku prati i odvojeni segment u formi ilustracija i interaktivne mape. Ideja je da se kroz ovu formu prikažu neke od najslikovitijih situacija na koje se naišlo istraživanjem.

Izložba će biti otvorena do 11. januara 2019. godine. Ulaz je slobodan.

Šta: Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića.

Gde: Muzej Paje Jovanovića (Kralja Milana 21/IV sprat)

Izložba Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića posvećena je oživljavanju enterijera i evociranju atmosfere Jovanovićevog bečkog ateljea, čiji je inventar, po želji umetnika, predat na čuvanje Muzeju grada Beograda 1952. godine. Umetnikove slike, crteži, skice, lični predmeti i slikarski rekviziti, koji su bili sastavni deo nekadašnjeg luksuznog ateljea u Beču, biće izloženi u Muzeju Paje Jovanovića. Atelje po uređenju, nameni i reprezentativnosti odgovara konceptu velikih evropskih ateljea s kraja 19. i početka 20. veka. Opremljen u duhu istorizma, ukrašen slikama, skupocenim nameštajem i mnoštvom rekvizita i alatki, pruža sliku o intimnoj i javnoj biografiji jednog umetnika, a njegova rekonstrucija savremenoj publici omogućava „pogled izbliza“ u Pajin svet slika i ličnih predmeta.

Izložba će trajati do 26. januara 2019.

AUTORKA: Dunja Ilić

Ocenite tekst: