Razvoj studentskog novinarstva

Uticaj studentskih glasila na ovim prostorima, kroz turbulentnu istoriju nekadašnje države, bio je ogroman. Neka od ovih glasila, svojim izveštavanjem, jakim stavovima i surovom kritičnošću dovodila su do radikalnih promena u svim sferama naše društvene zajednice. Malo je reći da su studentska glasila bili učesnici u promenama. Zapravo često su bili jedni od tvoraca ideja, koje su kroz želju za promenom neretko vodile i ka revoluciji.


Časopis MonopolList je osnovan 1997. godine od strane SUEF-a i zamišljen je u vidu internog informatora, međutim veoma brzo prevazilazi svoju prvobitnu formu, a ubrzo stiče ugled jednog od najuticajnijih i najboljih studentskih časopisa u regionu.  Prvi broj je bio sačinjen od svega 2 strane, a za svrhu je imao promovisanje ideja i aktivnosti za poboljšanje života studenata. Kroz svoju istoriju, časopis studenata EKOF-a, bio je zabranjivan, oduzimane su mu prostorije, a zbog svog kritičkog, objektivnog i strogog izveštavanja neretko je bio i zaplenjen celokupni tiraž. Krajem 90-ih godina MonopolList je bio jedan od najglasnijih glasila u borbi protiv tadašnjeg režima. Zahvaljujući aktivistima koji su postali zaljubljenici u novinarstvo, ali i odličnom marketingu, časopis je doživeo brojna priznanja. “Novinarska” sujeta bila je u potpunosti zadovoljena kada smo doživeli da nas citiraju Naša borba, Glas javnosti, Vreme, Danas, BUM, splitski Feral Tribune i, verovali ili ne, The New York Times. O razvoju MonopolList-a Video Nedeljnik (VIN) je snimio prilog, koji je emitovan na 20 nezavisnih TV stanica širom Srbije.  U Zagrebu 2006. godine časopis postaje deo mreže evropskih studentskih časopisa. 

Student
Časopis Student osnovan je marta 1937. godine i predstavlja prvi studentski časopis na ovim prostorima. Od svog osnivanja bio je potpuno levičarski nastrojen, pa ne čudi da je osnivač ovog časopisa baš Ivo Lola Ribar. Počeo je sa radom u predratnom Beogradu (časopis izdaje Savez studenata Beograda), a odmah, na samom početku rada, časopis je osporavan i zabranjivan. Prvi urednik časopisa bio je Bogdan Pešić, koji je jednom prilikom izjavio kako su pripadnici policije dežurali u samim štamparijama ne bi li odmah zaplenili celokupni tiraž. Čak je i u prvim godinama rada, od strane tadašnje Kraljevine Jugoslavije bio osnovan Studentski Glasnik sa ciljem pružanja konkurencije.

Nakon rata, Student počinje da izdaje Konferencija Saveza socijalističke omladine Srbije, a podrazumeva se da je u tom periodu časopis bio finansiran od strane same države. Međutim, čak i tada Student zadržava kritički stav, koji čini se da je bio dozvoljen isključivo njima. Opet i ta “ljubav” nije dugo trajala. Tačnije trajala je sve do 1968. godine i studentskih protesta širom sveta, pa i u Beogradu. Tada ponovo počinju poteškoće za ovaj časopis, opet cenzura, opet zaplena tiraža i sl. Protesti su se završili pobedom studenata, a Student je tu pobedu “zapečatio” popularnom naslovnom stranicom na kojoj se nalazila samo crna tačka.

Student je nesumnjivo najuticajniji studentski časopis na ovim prostorima, u prilog tome govore desetine hiljada tiraža. Ovaj časopis je najbolji mogući primer ispravne studentske neposlušnosti, hrabrosti, kao i borbe koja je doprinela velikim promenama u našem društvu.

Pogledi
U okviru kragujevačkog univerziteta 1982. godine osnovan je prvi opozicioni časopis komunističkom režimu. Pogledi tada postaju najčitaniji časopis u Srbiji, sa tiražom od preko 200.000 primeraka. Ovaj časopis izlazio je do 2005. godine, a do tada je objavljeno 268 brojeva. Za to vreme saradnici časopisa su bili Milica Bisić, Momo Kapor, Isidora Bjelica, Biljana Srbljanović, Veran Matić i Kosta Čavoški. Ono što ovaj časopis odvaja od prethodna dva jeste činjenica da je časopis veoma brzo izašao iz studentskih krugova, kao i njegova sama ideja postojanja, a to je ukidanje Zakona o zaštiti lika i dela Josipa Broza Tita, obnovu višestranačkog sistema i ljudskih prava i sloboda. Od 1989.  godine “pogledi odlaze još dalje” boreći se za rehabilitaciju Draže Mihajlovića, kao i obnovu parlamentarne monarhije. Danas Pogledi postoje kao preduzeće za kinematografiju i izdavaštvo.

AUTOR: Stefan Rodić

Ocenite tekst: