Sjaj blistavog uma

Džona Neša ekonomisti su najpre upoznali izučavajući teoriju igara, dok je širi krug javnosti za to dobio priliku u filmu Blistavi um, koji je sasvim opravdano nosilac Oskara. No, ko je zapravo Džon Neš i čemu taj epitet „blistavi um“?


Džon Forbes Neš, rođen 13. juna 1928. godine u Blufildu (Zapadna Virdžinija), bio je jedan od najuticajnijih matematičara dvadesetog veka. Bavio se teorijom igara, diferencijalnom geometrijom i jednim delom diferencijalnim jednačinama, u svojstvu višeg istraživača-matematičara na Univerzitetu Prinston. Godine 1994. postao je jedan od dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, zahvaljujući pionirskoj analizi ravnoteže u teoriji igara.

Kooperacija ili ne?

Nešova ravnoteža (Nešov ekvilibrijum) spada u red najznačajnijih koncepata u domenu teorije igara, čija je ilustracija data po modelu Zatvorenikove dileme. Model služi za proučavanje strategije ponašanja dvoje pojedinaca, koji se nalaze u situaciji gde ne postoji međusobna komunikacija i svaka strana  mora da načini izbor – da li da se ponaša kooperativno ili da se okrene protiv druge strane. Prema Nešovoj ravnoteži, izdaja se više isplati, odnosno nekooperativno ponašanje među igračima. Istraživanja su pokazala da bi približno 40% ljudi igralo kooperativno. Koncept je najveću praktičnu primenu imao tokom Hladnog rata, kada su se matematičkim putem predviđale reakcije Sovjetskog Saveza na poteze SAD-a.

U vrtlogu bolesti

Do dodele Nobelove nagrade, živeo je daleko od očiju javnosti i bio je poznat samo u užim naučnim krugovima. Gotovo zaboravljen. Jedan od glavnih razloga za povlačenje jeste bila dijagnoza paranoidne šizofrenije sa depresijom. Zbog same prirode bolesti, koja je zahtevala skup tretman, Neš se borio i sa nemalo teškom materijalnom situacijom. Mentalno stanje u kome se nalazio uzrokovalo је razvod sa koleginicom Ališom, posle nekoliko godina braka. Uprkos tome, pružala mu je preko potrebnu moralnu, ali i finansijsku podršku tokom lečenja. Krajem pedesetih godina hospitalizovan је u psihijatrijskim ustanovama, vrlo često i mimo svoje volje, da bi početkom sedamdesetih izašao iz vrtloga bolesti, kada je i zvanično prestao da uzima antipsihotike.

Genije je otišao!

Godine 2015. je uz Luja Nirenberga postao laureat Abelove nagrade, koja se uručuje za naučni doprinos na polju matematike, a povodom upečatljivog i iskonskog doprinosa teoriji nelinearnih parcijalnih diferencijalnih jednačina, kao i njenoj primeni u geometrijskoj analizi. Ubrzo potom, taksi u kome su se nalazili Džon i njegova (tada već po drugi put) supruga Ališa sudario se sa drugim vozilom i oboje su poginuli.

U preporuci koju je za Neša napisao njegov profesor sa Univerziteta nalazila se samo jedna rečenica: Čovek je genije!

Postoje navodi o tome kako se Neš poverio svome prijatelju neposredno pre smrti, rekavši da je našao zamenu za formulu teorije relativnosti Alberta Ajnštajna. Da li je svet ostao uskraćen za još jedno naučno otkriće, nećemo saznati. Blistavi um je otišao putem večnosti, ali njegove ideje nastavljaju da žive.

AUTORKA: Tamara Kojić

Ocenite tekst: