Studenti napravili bolid? (Ne)moguće!

Snovi mogu postati stvarnost. Da li je ovo samo fraza ili i realnost? Za studente tima „Drumska Strela“, reklo bi se da više ništa nije nemoguće. Bilo je potrebno mnogo vremena, rada i posvećenosti da bi se ova neverovatna zamisao sprovela u delo, ali uspeli su!


Pre svega, šta je to „Drumska Strela“? Na međunarodnom „Formula Student“ takmičenju učestvuje preko 600 univerziteta iz celog sveta. Među njima se našao i Univerzitet u Beogradu sa prvim srpskim timom „Drumska Strela“ (Road Arrow). Dakle, ovo je tim koji predstavlja našu zemlju na najprestižnijem svetskom inženjerskom takmičenju studenata. Kao i na svakom drugom takmičenju, postoje određena pravila koja se moraju poštovati. Neka od njih su da studenti moraju sami isprojektovati, izraditi, ali i voziti formulu. Delovi koje studenti izrađuju su: šasija, oplata (nos, krila, bokovi, itd.), volan i mnogi drugi. Tim su 2010. godine osnovali studenti sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Tokom naredne godine napravili su idejni koncept (bez izrade) uz pomoć studenata sa FON-a.

Petar Ivanović (Ekof) i Mirjana Docić
(FON) predstavljaju svoj biznis plan na
takmičenju u Češkoj

Sledeće, 2012. godine, izradili su svoje prvo vozilo. Tokom 2016. godine razvili su koncept elektrovozila, koji je osvojio treće mesto na takmičenju u Italiji. U 2017. izrađena je šesta formula po redu sa najboljim karakteristikama do sad. Pored akumulacije znanja, rastao je i broj studenata sa različitih fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su se uključivali u rad. U sezoni 2017 bilo je oko 60 članovasa 9 različitih fakulteta, uključujući i Ekonomski fakultet. Takmičenje se održava u državama širom sveta. Neke od njih su: Velika Britanija, Nemačka, Italija, SAD, Brazil, Austrija, itd. Međutim, srprski bolid se, za sada, takmiči samo u Evropi. Ovogodišnje destinacije su bile Italija, Češka i Nemačka, gde se srpski tim takmičio sa najvećim svetskim timovima.

Glavni zadatak, kao i sama svrha takmičenja, jeste da se razvije i napravi prototip trkačkog automobila za neprofesionalne „autocross“ ili „sprint“ trke sa ciljem da se u toku jedne godine proizvede i plasira 1000 takmičarskih vozila na tržište. Uspešni timovi su oni koji konstruišu bolid, koji osim što je brz, upravljiv i pouzdan, ima i optimalan odnos cene i kvaliteta. Tim ocenjuju iskusni stručnjaci iz sveta auto-industrije i auto-moto sporta. Nakon što je vozilo izrađeno, vrše se testiranja. Tek kada vozilo izađe na stazu i vozi se, mogu se dobiti konkretni rezultati novina koje su napravljene u odnosu na prethodnu formulu, kao i ispravljenih grešaka. Što se ranije bolid završi, to će vozači imati više vremena da se upoznaju sa njim i ostvare bolje rezultate na samom takmičenju.

FSRA (Formula Student Road Arrow) 2017

Marketing i sponzorstva
Može se reći da tim funksioniše kao kompanija u oblasti proizvodnje automobila. Budući da sami prave većinu delova, potrebni materijali se nečim moraju platiti. Zbog toga je potrebno naći investitore. Pored samih inženjera, u timu se nalaze i „stručnjaci“ iz drugih sfera, kao npr. ekonomije. Struktura tima je takva da se sastoji od različitih podtimova. Jedan od njih je podtim Marketing i sponzorstva. Tu na scenu nastupaju naše kolege, studenti ekonomije! Šta je njihov zadatak? Najpre marketing i sponzorstva, kao što i samo ime kaže. Sve što nije izrada samog automobila je zaduženje ovog podtima: od organizovanja različitih događaja, do izrade biznis plana i analize troškova.

Udruženje Studentska tehnička takmičenja dobilo je priznanje „Zvezda Beograda 2016” za projekat „Drumska Strela“, koje je uručila Kancelarija za mlade grada Beograda. Priznanje se dodeljuje udruženjima, institucijama i pojedincima za najbolje projekte finansirane iz gradskog budžeta.

Biznis plan i analiza troškova se javljaju kao zasebne discipline na samom takmičenju. Analizu troškova obično rade inženjeri, tako da ćemo se fokusirati na biznis plan. On ima za cilj da zainteresuje potencijalne investitore da ulože novac u serijsku proizvodnju formule koju je tim napravio i sa kojom se takmiči. Ovo nije ni malo jednostavan zadatak. Na pripremi biznis plana se radi tokom cele godine kako bi se istražili različiti aspekti koji stoje iza uspešnih automobilskih kompanija. U ovogodišnjem podtimu našli su se i Petar Ivanović, Ema Babić i Aleksandra Joksić, studenti našeg fakulteta. Oni su radili na izradi biznis plana, učestvovali u organizaciji timskih događaja i nabavci sredstava.

Tim „Drumska strela“ sezona 2017

Na bolidu se radi od početka zimskog semestra do sredine leta, kada počinju takmičenja. Ovo predstavlja jedan od najvećih i najzahtevnijih studentskih projekata. Cilj samog projekta jeste podsticanje studenata na unapređenje svojih sposobnosti, kreativan način razmišljanja i inovativan pristup rešavanju problema, kao i primena teorijskih znanja koja učimo na fakultetu u praksu. Značaj projekta se ogleda i u podršci koju mu pružaju državne institucije, fakulteti i firme već dugi niz godina. U oktobru 2017. godine će se održati konkurs za nove članove podtima Marketing i sponzorstva, a ukoliko želite da primenite svoja znanja i steknete neka nova u interesantnom i kreativnom okruženju, informacije o načinu prijave možete naći na zvaničnom sajtu:www.stt.org.rs.

Ocenite tekst: