Sutra počinje danas

Čestitam, dobar izbor ste napravili, verujte mi na reč! Verovatno ste izabrali Ekonomski fakultet zato što je “ prvi i pravi” ili zato što “nije svako znanje isto”, ali pre svega zato što imate cilj koji počinje upravo sada.


Među vama je sigurno onih koji su došli ovde da sve daju u roku, posle toga imaju veliku kancelariju sa prelepim pogledom, ne preterujte, ne može se samo učiti i ta slika o kancelariji će vremenom bledeti. Tu su i oni koji žele puno provoda, slobode, ne preterujte, mora se i neki ispit položiti. Neko je ovde upao slučajno, nije ni siguran da li je ekonomija pravi izbor, nekome je ovo drugi izbor jer nije upisao željeni fakultet, neko već sad zna da je to to, a svima je cilj isti – završiti fakultet.

Zasucite rukave, počinje avantura!
Fakultet možete posmatrati kao kombinaciju slobode i samostalnosti. Niko vas neće vući za rukav i pitati zašto nisi došao na predavanje ili zašto nisi nešto naučio – zbogom opravdanja. Sami ste odgovorni za sebe i svoj uspeh, birate kada ćete da učite, da li ćete i na koja predavanja ići. Budite pametni i lepo procenite šta je korisno, a šta vam neće pomoći u spremanju ispita. Efikasnost je bitna, ne morate ići na svako predavanje i svake vežbe, ali ne treba ni sve izbegavati. Većina vas je došla iz raznih krajeva Srbije i odvojila se od roditelja, pa pored slobode imate i samostalnost – zbogom “zašto si došao kasno kući” ili “uzmi tu knjigu u šake”. Ovo jeste veliki udah slobode, ali to ne znači da treba da se slobodno opustite, svaki vikend izlazite, na fakultet dolazite turistički pod parolom “lakoćemo”, nećete – jedino ako vam nije problem da studirate do tridesete, a to verujte mi košta, i posle par godina biste se najverovatnije vratili u svoj zavičaj obešenog nosa.

Dobrodošli, brucoši!
Pred vama je jedno novo razdoblje života. Od vas se očekuje da dobro planirate vreme, idete na predavanja, učite i tokom semestra i tokom roka. Nemojte se uplašiti kada vidite knjige, jeste opširno, ali sve je to savladivo. Naravno, biće tu i neprospavanih noći, stresa, nesigurnosti, brige, a nakon toga i nagrada za trud i odricanja.

Takođe, nemojte se ograničiti samo da budete stručnjaci, budite obrazovani. Čim ste upisali fakultet znači da imate želju za obrazovanjem, a to je već širi pojam od školovanja.

Kada dođete na fakultet, glavu gore i polako birajte šta ćete raditi, sa kim ćete se družiti. Staro društvo verovatno neće biti sa vama i zato vam je potrebno da se što pre osetite prihvaćeno. Naravno, ne možete biti prijatelj sa svima, ima vas mnogo, a i nećete svima odgovarati. Ako neko treba da vas prihvati, to su cimeri, budite dobri prema njima, pogotovo ako živite u studentskom domu. Život može postati komplikovan kada deliš jednu sobu sa više ljudi, morate biti spremni na prilagođavanje i kompromis. Istražujte, imate puno mogućnosti. Na fakultetu postoji mnogo organizacija, besmisleno je biti u svakoj, izaberite neku, sigurno ćete imati koristi. Trenirajte ili nađite neki hobi ako ga nemate jer će vam dobro doći da odmorite od fakulteta. Ali, nema preterivanja ni u odmaranju jer brzo će januar i ispiti. Sa ispitima takođe pametno, spremajte jedan po jedan, studiozno, baš kako treba, u suprotnom će vas uhvatiti napad panike i ništa nećete uraditi.

Očekujte i prepotente asistente i dosadna predavanja, i nepravde, budite spremni na sve. Učenje nije garancija da ćete položiti ispit jer iako ste učili može se desiti “kolega, vidimo se u sledećem roku”. Možda će vam glava biti puna grafikona, brojki i teorije, ali nemojte odustajati, kada se naviknete i prođe početak, kada vam se osladi šestica iz EKP-a, tada sve postaje lakše. Ako se naviknete na konstantno učenje, uklopite se u društvo i ne odustanete, onda počinje trud da se nagrađuje i više nije bitno to što je teško jer nije samo teško, i lepo je. A kada se jednom naviknete na sve faze i dobrog i lošeg, počinje da bude baš onako kako treba, počinje vaš život, film u kojem imate glavnu ulogu.

Neko je ovde upao slučajno, nije ni siguran da li je ekonomija pravi izbor, nekome je ovo drugi izbor jer nije upisao željeni fakultet, neko već sad zna da je to to, a svima je cilj isti – završiti fakultet.

Pored stručne literature ne zaboravite da postoji i neka druga literatura i drugi vidovi obrazovanja. Ono što slušamo na predavanjima je jedna strana priče koja ne mora biti tačna zato sve uzimajte sa rezervom i proveravajte, igrajte se i razmišljajte. Što dublje ulazite u nauku više ćete je zavoleti. Možda vam to neće biti potrebno na fakultetu, ali u budućnosti svakako hoće. Takođe, nemojte se ograničiti samo da budete stručnjaci, budite obrazovani. Čim ste upisali fakultet znači da imate želju za obrazovanjem, a to je već širi pojam od školovanja. Radite na sebi, učite strane jezike, birajte događaje koje ćete posećivati, slušajte dobru muziku, pogledajte kvalitetnu predstavu, čitajte, pišite, pevajte, pronađite sebe, sada imate najviše vremena i opcija za to. Danas gradite svoju budućnost, ako počnete sutra velika je verovatnoća da ćete zakasniti.

AUTORKA: Marija Mladenović

Ocenite tekst: