Svaki sport zaslužuje šansu – Intervju sa Andrijom Graovcem

Andrija Graovac je student četvrte godine na modulu Statistika, informatika i kvantitativne finansije. Osvojio je četiri studentska turnira, prošlogodišnji je učesnik Univerzijade u Potugalu, a tenisom se bavi od svoje sedme godine.


ML: Kako usklađuješ fakultet i treninge, izlaze li ti profesori u susret po tom pitanju ili daju neke olakšice?

Držim treninge pre i posle nastave, u zavisnosti od rasporeda; fakultet je primaran. Niko od asistenata i profesora ne zna da sam se takmičio, ali dvoje su čuli za mene i pitali za Univerzijadu. Jedan profesor mi je izašao u susret i pomerio usmeni ispit zbog nje. Ne bih voleo da imam povlastice zbog treninga, eventualno da se neki ispit pomeri ranije ako opet budem putovao u inostranstvo.

ML: Kako izgleda tvoja prosečna nedelja?

Pored toga što treniram, takođe držim treninge, pogotovo tokom leta i letnjeg semestra. Od 14 sati treninga nedeljno, možda dva sata igram za sebe. Tokom radne nedelje idem na predavanja, a u slobodno vreme slušam muziku, čitam fantastiku, gledam filmove i serije sa porodicom. Najviše učim za vikend.

ML: Pored tenisa, imaš li druge hobije i interesovanja?

Mnogo volim da igram bilijar, takođe obožavam bilo koji drugi vid fizčke aktivnosti, bilo to basket, fudbal, trčanje, odbojka ili vožnja bajsa. Volim i da se igram na telefonu. (smeh)

ML: Da si u mogućnosti, da li bi nešto promenio na fakultetu, kako bi sportistima olakšao paralelno treniranje i studiranje?

Ne verujem da se mnogo može promeniti, jer je sve jako individualno. Jedino što bih promenio je organizacija za svaki sport, ne u smislu dobijanja novca od fakulteta i sličnog već da mogu da se oforme timovi za bilo koji sport. Generalno, kada sam pitao za tenis, nisam još ni došao do rukovodstva, a dobio sam odgovor da to nije preporučljivo pitati i da je jako teško napraviti tim. Svaki sport zaslužuje šansu da predstavlja fakultet. Iako trenutno ne postoji liga za tenis, priča se da će biti napravljena i šteta je da Ekonomski fakultet nema predstavnika, pogotovo što znam mnogo kolega koji aktivno igraju tenis. Kao student, mislim da su raspored, ispitni rok i sam fakultet dobro organizovani, pogotovo u odnosu na druge fakultete, iako nekad ne deluje tako.

ML: Kako je došlo do toga da si izabrao EKOF? Koji su ti planovi za dalje, da li sebe više vidiš u ekonomiji ili sportu?

Išao sam u srednju ekonomsku školu i od nekoliko profesora iz škole sam dobio preporuku za Ekonomski fakultet, da je to nešto što bi me interesovalo, pogotovo računovodstvo. Bili su u pravu, samo što sam se opredelio za statistiku. Na prvoj godini sam dobio ponudu za posao u inostranstvu, ali odlučio sam se za fakultet zato što smatram da je obrazovanje bitno i da fakultet nije samo diploma već se, po rečima mog tate, „tu odrasta i tu se postaje čovek kakav ćeš biti do kraja života”. Nadam se da ću posle fakulteta moći da ukombinujem oba, da imam svoj biznis i dovoljno vremena za tenis.

ML: Kako su tvoji uspesi uticali na tvoj socijalni život? Da li te kolege sa fakulteta podržavaju?

Kada sam tek počinjao, pre fakulteta, postao sam slobodniji, podiglo mi se samopouzdanje, ali tek posle pet, šest godina treniranja i boljih rezultata. Sada, na fakultetu, nailazim samo na podršku, ne vidim da neko zazire od mene. Takva sam osoba, ne volim da išta nabijam na nos, a više kolega je želelo da vidi kako igram, dolazili su na turnire i navijali za mene.

ML: Šta bi poručio studentima koji su odložili svoju sportsku karijeru, misleći da ne mogu da postignu oba?

Definitivno treba da nastave da se bave sportom, u onoj meri u kojoj je to moguće. Upoznao sam više ljudi koji studiraju na različtim fakultetima, kao i na našem, koji igraju tenis rekreativno i fakultet ih ne sprečava da rade to što vole. Može da se uskladi sve kad hoćete, i trening, i fakultet, iako je to teže u našem sitemu. U nekim drugim državama, obrazovni sistem je takav da je dosta toga podređeno sportistima, unapred je poznat plan predavanja, ispita i treninga. Ovde vas niko ne pita da li trenirate, od vas se očekuje da dođete na fakultet kad je fakultet a ostalo mora da se prilagodi. Ipak, uz dovoljno posvećenosti, može sve da se postigne.

INTERVJU VODILA: Bojana Nešković

Ocenite tekst: