Svetski fenomen

Bermudski trougao se prostire između Floride, Portorika i Bermudskih ostrva u Atlantskom okeanu, sa površinom od oko 1.140 kvadratnih kilometara. Poznat pod nazivom Đavolji trougao”, intrigira javnost vekovima unazad.


Zapisi o nestanku brodova vode se još od 15. veka, a navodno je Kristifor Kolumbo na svojoj plovidbi ka Novom svetu 1492. godine, uočio čudna svetla iznad ovog područja. Prema nepotvrđenoj statistici, do sad su nestale 8.152 osobe. Obalska straža SAD-a tvrdi da se većina nestanaka može pripisati ,,jedinstvenim odlikama sredine” tog regiona. To je mesto gde je golfska struja veoma jaka i gde se litice kontinentalnog grebena spuštaju u kanjone duboke nekoliko kilometara.

Greške pilota?
Istraživači Bermudskog trougla smatraju da u tom području na čovekovu orijentaciju utiču određene sile. U Bermudskom trouglu igla kompasa zaokreće i za  20 stepeni u odnosu na pravac sever-jug. Navigatori o tome strogo vode računa kako se ne bi dogodila nesreća.

Misteriozni nestanci
Najčuveniji slučaj nestanka aviona iznad Bermudskog trougla desio se decembra 1945. Pet torpednih bombardera tipa ,,osvetnik” poletelo je iz američke vazdušne baze Loderdejl u Floridi. Krenuli su u pravcu istoka, prema Bahamskim ostrvima. Njihov let nazvan je ,,Let 19” i bio je rutinska vežba. Međutim, nikada se nisu vratili. Ratna mornarica SAD-a organizovala je do tada najobimniju spasilačku operaciju. Desetine brodova i stotine aviona pet dana tragali su za nestalima. Međutim, nije bilo ni tela, ni olupina, ni tragova ulja, ničega. U luci Norfolk u SAD-u, 27. maja 1968. vojni predstavnici i meštani okupili su se da sačekaju atomsku podmornicu ,,Norfolk”. Podmornica se nije pojavila, pa su stotine aviona i brodova krenuli u potragu, međutim, podmornici nije bilo traga. Između 30. juna i 10. jula 1969., za samo desetak dana, isčezle su posade četiri plovna objekta. Najpre je, 30. juna, jedan britanski brod naišao na napuštenu lađu dugačku 18 metara. Nikakvih tragova posade nije bilo. Zatim je, 6. jula, jedan švedski brod naišao na 6 metara dugačak čamac. Utvrđeno je da je potpuno ispravan, ali da je posada isčezla. Britanski tanker ,,Helisoma” otkrio je između Azorskih i Bermudskih ostrva lađu dugu 110 metara, bez posade. I konačno, 10. jula 1969. pronađena je 12 metara duga jahta, takođe bez ljudi. U martu 1973. teretnjak ,,Anita”, od dvadeset hiljada tona, isčezao je na putu za Nemačku. Posadu teretnjaka činile su 32 osobe.

Konačno rešena misterija?!
Ruski naučnik Igor Jelcov je izjavio da je Bermudski trougao nastao kao posledica reakcija podvodnog gasa. ,,Ove reakcije mogu biti izuzetno snažne, poput nuklearnih”, napominje i dodaje, ,,to doprinosi zagrevanju okeana i potonuću brodova u vodama pomešanim sa velikom količinom gasa.” Britanski okeanografi završili su višegodišnje istraživanje Bermudskog trougla. Istraživači kažu da je moguće da su uzrok nesreće talasi veličine i do 30 metara. Stručnjaci Univerzita u Sauthemptonu veruju da se misterija može objasniti prirodnim fenomenom koji se zove ,,lažni talasi”. Svedoci koji su preživeli stravične nesreće u Bermudskom trouglu spominju morske virove, a postojeći dokazi ukazuju na to da su neki od  brodova nestali upravo zbog fenomena vrtloga. Naučnik Sajmon Boksal tvrdi da u ovoj oblasti postoje tri velike oluje, koje dolaze iz tri različita pravca i stvaraju savršene uslove za lažni talas.

AUTOR: Nikola Dišić

Ocenite tekst: