Tehnologija u službi nauke

Tehnologija pruža veliki broj mogućnosti za brže, efikasnije i zanimljivije načine učenja. Postoji veliki broj aplikacija koje možemo koristiti kao izvor informacija, način učenja ili, jednostavno, za proveru znanja.


Khan Academy je popularan online resurs za učenje. Podučava tradicionalne nauke kao što su matematika, fizika, ekonomija i mnoge druge. To su nauke na koje se aplikacije za učenje, kao što su Coursera i Udemi, ne fokusiraju previše. Aplikacija se može pohvaliti pristupom preko 10.000 video-zapisa uz razne lekcije i kurseve. Možete ga koristiti da naučite nove koncepte i mehanizme u okviru navedenih nauka. Velika pogodnost Khan Academi aplikacije jeste to da je potpuno besplatna za korišćenje bez naknade ili skrivenih troškova. To je čini jednom od najboljih aplikacija za učenje za studente.

LinkedIn Learning je jedna od novih aplikacija za učenje. Ona ima zanimljivu platformu. To je aplikacija za učenje sa mnoštvom kurseva i tutorijala za profesionalnu upotrebu. Postoji mnogo kurseva za oblasti kao što su uredske administrativne, kreativne veštine i sl. Aplikacija takođe dolazi sa podrškom za Chromecast. Linkedln Learning je zapravo sjajna aplikacija za sve one koji žele da savladaju veštine koje su potrebne u svakodnevnom radu na poslu.

PhotoMath je jedna od fokusiranih aplikacija za učenje. Kao što ime implicira, ovde je reč isključivo o matematici. Ona koristi vašu kameru i OCR tehnologiju za čitanje jednačina koje zapisujete. Zatim vam daje odgovore. Što je još važnije, pokazuje vam korak po korak proceduru, odnosno način na koji je došao do odgovora. Tako vam daje odgovor i uči vas kako da rešite problem. Mnogi se bore sa matematikom i aplikacija poput ove može pomoći. Besplatna verzija pruža osnovne funkcije. Profesionalac će vam dati uputstva korak po korak za rešavanje jednačina, bolja objašnjenja i dodatne matematičke resurse. Socratic je još jedna odlična matematička aplikacija koja obavlja mnogo sličnih funkcija na malo drugačiji način.

Economic times je korisna aplikacija za vesti, koja pokriva najnovija dostignuća i dešavanja iz oblasti poslovanja i berze. Ako želite da ostanete u toku sa razvojem ekonomskih vesti, ova aplikacija je veoma korisna zbog toga što objedinjuje sva važna dešavanja iz ekonomske nauke i finansijskog sveta na jednom mestu.

World Bank DateFinder je korisna aplikacija prilikom pisanja seminarskog rada, kada vam je potreban brz pristup važnim statistikama Svetske banke. Ova aplikacija olakšava posao jer, umesto da se šetate kroz prilično glomazan sajt, možete da proverite aplikaciju za podatke, uključujući grafikone i mape, koje upoređuju zemlje i indikatore. Aplikacija je pouzdana i pokazuje relavantne informacije.

Jedna od najpopularnijih aplikacija iz oblasti finansija je Yahoo Finance, pomoću koje možete pratiti akcije za koje ste zainteresovani i dobiti informacije o tržištu u realnom vremenu. Tu je i odeljak za finansijske vesti koji ima sve naslove koje treba da pročitate kako biste bili u toku sa trenutnom ekonomijom. Aplikacija je uglavnom usmerena na investitore, ali sa svim ovim informacijama korisna je i za studente ekonomije koji žele da ostanu informisani.

Oanda Forex Tranding je jedinstvena aplikacija, pritom veoma edukativna i takođe zabavna. Namenjena je pre svega investitorima, ali ima i „demoˮ režim koji je savršen za studente. Režim demonstracije vam omogućava da koristite lažan novac za investiranje kupovinom i prodajom realnih valuta, a zatim pratite koliko su uspešne vaše „investicijeˮ. Ovo je odličan način da naučite osnove investiranja bez rizika.

Coursera je online vrsta škole. Ima razne lekcije i časove koje možete uzeti. Svaka vas edukuje o drugoj temi. Može se pohvaliti sa preko 1.000 kurseva, od matematike do nauke, pa čak i tehnologije. Nastava ima predavanja, zadatke za čitanje i video-sadržaj. Završetak kursa će vam čak doneti i sertifikat o završenom kursu. Neki od kurseva su besplatni. Za druge ćete morati da platite. To je divan spoj stare škole i modernog učenja.

Duolingo je počeo sa radom 2014. godine i dalje je jedna od najpopularnijih aplikacija u oblasti edukacije. To je aplikacija za učenje jezika. Ona vas uči jezicima kroz male igre. Lekcije postaju sve teže što dalje idete, ali uvek uspeva da ostane zabavno. Podržava više od dvanaest jezika. Programeri se takođe hvale da je 34 sata u ovoj aplikaciji jednako semestru u školi. Potpuno je besplatan. Takođe nema oglasa. To je jedna od sjajnih aplikacija za učenje i za odrasle i za decu. Kada savladate Duolingo, možete preći na druge stvari kao što su Memrise, Rosetta Stone itd, za još naprednije učenje jezika.

YouTube je verovatno najbolja stvar koja se ikada dogodila aplikacijama za učenje, međutim, malo ko to zna. Usluga se obično koristi za viralne video-snimke, muzičke spotove, vesti i zabavu. Međutim, možete pronaći uputstva o tome kako da praktično sve uradite na YouTube-u. To uključuje stvari kao što su zamena ulja u automobilu, otkrivanje problema s vašim kompjuterom, a postoje i obrazovni kanali s vodičima u vezi sa bilo čim čega se možete setiti. Jedina stvar koju morate da platite je minut ili dva vašeg vremena da gledate oglase. Alternativno, YouTube Red je opcija koja košta 9,99 dolara mesečno. To uklanja oglase, dodaje pozadinsku igru i još mnogo toga.

AUTOR: Stefan Rodić

Ocenite tekst: