„Thank you for the music”

Oni su švedska grupa sa oko 400 miliona prodatih albuma. Oni su odmah posle Bitlsa najuspešniji bend na svetu, čija muzika nije zaobišla nijednog čoveka, nijednu generaciju. Oni su jedinstveni i neponovljivi. Oni su ABBA.


Posle dva izvođenja na Evroviziji sa pesmama „Say It With a Song” i „Ring Ring” bivaju zapaženi u Evropi, ali tek na trećem nastupu ovog takmičenja 1974. sa hitom „Waterloo” osvajaju prvo mesto i popularnost u Velikoj Britaniji i SAD. Grupu su činila dva bračna para, a svaki član je imao iza sebe uspešnu muzičku karijeru. Naziv grupe je nastao kao akronim imena članova benda (Agneta, Bjorn, Beni, Ani-Frid).

Ispod „vrha ledenog brega“

Neki su smatrali da je njihova muzika vesele i površne prirode, što je u izvesnoj meri doprinelo potcenjenosti tekstova. Ipak, reč je o pesmama koje oslikavaju život i fikciju, čije su melodije pronalazile put do miliona srca.

Šta se krije iza najvećih hitova kao što su „Mamma Mia”, „SOS”, „I Have a dream”, „Chiquitita”, „Take a Chance on Me”? U jednom intervjuu je Bjorn Ulvaes, jedan od članova, objasnio dublji kontekst od onoga koji se naizgled činio: „Abbina muzika nije tako srećna. Možda zvuči srećno, na neki čudan način, ali duboko u njoj nije srećna muzika. Poseduje nordijski melanholični osećaj. Ono što vas prevari jeste glas devojaka. Mislim da je to jedna od tajni o Abbi. Čak i kada smo bili prilično tužni, uvek smo zvučali veselo”.

Dublja analiza pesme „Fernando”  ukazuje na nostalgiju dvojice revolucionara iz rata između Teksasa i Meksika. Najveći hit „Dancing Queen” liči na veselu disko pesmu, dok zapravo krije tragediju heroine iz pesme, izgubljene nade i prolaznost vremena. „The Winner Takes It All” govori o razvodu jednog para iz grupe, ali kroz fiktivan način budući da pobednika nije bilo.

Efektni kostimi

Pored muzike koju su stvarali, za njih se vezuje i poseban kostimografski stil. Dizajn koji se kretao od cipela na platformi, “mršavih” šalova, životinjskih printova, preko japanskih kostima, kostima švedske narodne odeće i kostima flamenka, postali su njima svojstveni. Pogotovo je upečatljiv trijumf spandeksa u belim, ljubičastim i plavim bojama kreiranih za turneju 1979. Zanimljivo je da je postojala „rupa” u zakonu – ako umetnici nose kostime za nastupe koji su „tako neverovatni da se ne mogu nositi na ulici”, za njih nije potrebno platiti porez. S obzirom na visinu poreskog opterećenja u Švedskoj, članovi su zahvaljujući scenskim kostimima poprilično uštedeli.

„Mamma Mia”

Mjuzikl „Mamma Mia” je jedan od najuspešnijih savremenih mjuzikala na svetu, sa preko 65 miliona gledalaca i 4 milijarde dolara prihoda počev od prvog prikazivanja 1999. Ako posmatramo istoriju Brodveja, ovaj mjuzikl je osmi po dugovečnosti. Doživeo je i filmsku adaptaciju 2008.

„Muzička scena se s nama promenila – nešto poput Abbe ranije nije postojalo; takav pop još nije izmišljen”, rekla je Ani-Frid Lingštad

Istoimeni film u kome glavnu ulogu tumače Meril Strip, Pirs Brosnan i Kolin Firt ponovo je osvežio sećanja na ovaj bend, postaravši se da ga i mlađe generacije osete na jedinstven i sentimentalan način. Interesentano je da su na premijeru ovog filma došli svi bivši članovi, što je predstavljalo njihovo prvo zajedničko fotografisanje od 1986. Uspeh ove adaptacije kod publike se pokazao i kreiranjem nastavka pod nazivom „Mamma Mia! Here We Go Again” iz 2018.

Virtuelni povratak benda

Kraj njihove saradnje je usledio 1982. nakon razvoda parova i samostalnog angažovanja svakog člana na drugim projektima. Jedan od članova izjavio je da nemaju motivaciju za ponovno okupljanje i da žele da ostanu zapamćeni kao mladi, puni energije i ambicija – što se i ostvarilo. Ta odluka je trajala nekoliko decenija, sve dok se ABBA ove godine nije ponovo vratila i to na nimalo očekivan način. Radi se o projektu po imenu „Abbatars”. Naime, pojaviće se virtuelni avatari koji predstavljaju članove, koji su prethodno 3D skenirani, kako bi bili napravljeni tačno onako kao što su izgledali u doba kada su bili aktuelni. Realizacija projekta će se odvijati tokom 2019. i 2020. Izvodiće se i nova pesma „I Still Have Faith In You”, čime ABBA dokazuje da nije odustala od sveta.

AUTORKA: Bojana Kljajčin

Ocenite tekst:

Tags

ABBA