Top destinacije na fakultetu

Veliki broj studenata Ekonomskog fakulteta u Beogradu dobro poznaje enterijer same ustanove. Neki od njih su ovde proveli više vremena nego u sopstvenom domu, idući na predavanja i učeći u čitaonici. Brucoši će uskoro imati priliku da se sa fakultetom upoznaju i zato bismo želeli da neke od ključnih mesta opišemo onako kako to najbolje umemo – rečima.


A1:
A1 je amfiteatar sa najvećim kapacitetom na Ekonomskom fakultetu i mesto na kome ćete u prvoj godini slušati skoro sva predavanja. To što je najveći ne znači i da svi studenti uvek mogu komotno da stanu u njega, što ćete moći da osetite na najposećenijim predavanjima, kao što su Teorija cena ili Strategijski menadžment, koji se slušaju na drugoj godini. Na početku svojih studija dobro je steći prijatelje. Naravno, ne zbog toga da biste imali sa kim da podelite skripte, odete na kafu, delite tajne iz klupe, već zbog toga što veće društvo znači veća šansa da vam neko zauzme mesto, naročito ako imate običaj da kasnite. Kako zauzeti mesto? Ponesite onoliko svezaka koliko imate prijatelja, a zatim ih poređajte po stolicama. Na taj način možete u čoporu da zauzimate čitave redove u amfiteatru i da sikćete na druge studente koji se nisu snašli na vreme. Ko im je kriv… Korist prepunog amfiteatra je to što ćete, hteli vi to ili ne, sigurno uspeti da upoznate dosta ljudi. Ako im budete sedeli u krilu zbog manjka mesta, možda bude malo neprijatno u početku, ali gledajte na to kao na „čari studiranja“.

Kantina:
Kantina Ekonomskog fakulteta je odlično mesto da u trenucima kada imate pauzu između predavanja sednete i nešto pojedete ili popijete. Naravno, ako želite da to nešto platite skuplje, kantina je savršena za to. Kako ne bismo bili u potpunosti negativni, moramo priznati da postoji veliki broj napitaka od kafe koje možete popiti i osvežiti se. Ponekad vas i „dnevni meni“ iznenadi sa stvarima poput pite sa višnjama, čorbe od paradajza, pilećeg mesa… Otprilike kao da ste u nekom restoranu, samo vam nije jasno što je račun toliki. Da li sam naručio/la i Lepu Brenu za četiri osobe? Ne sećam se…

Soba 132 – Referat za nastavu i ispite, prvi sprat
Odmah da se razumemo, ako mislite da ste na prvom spratu, verovatno niste na prvom spratu. Znate onaj prostor ispred A1 kada se popnete uz stepenice? Ni to nije prvi sprat, već morate napraviti još jedan krug stepenicama, što bi zapravo trebalo da je drugi sprat, ali nećemo vas dalje zbunjivati sa ovim – koristite lift. Koja je namena ove sobe? Referat za nastavu i ispite je soba u koju ćete često zalaziti ako ste zaboravni i ne prijavljujete ispite na vreme. Takođe, ovde možete dobiti sve informacije vezane za nastavu i ispite. Nemojte se plašiti da pokucate, jer za razliku od većine državnih institucija, ovde su zaposleni ljubazni prema vama. Jedini problem je radno vreme (od 10 do 13h), pa se morate potruditi da ne kasnite. Šta više, prijavljujte ispite na vreme, jer bolje je sačuvati 1500 dinara za pola rate za ispit u Oktobru 2.

Šalter
Opet vam nisu proknjižili uplatu na vreme? Kasnite sa prijavom za ispit? Ljutito odlazite do fakulteta spremajući se za okršaj sa besnom čupakabrom koja radi na šalteru, pritisak je već negde oko 180/140. Dolazite na red, a čovek koji radi vam ljubaznim tonom kaže „Dobar dan“. U šoku ste! Tražite šećera i vode, vrtoglavica vas hvata. Kako se neko usuđuje da bude ovako ljubazan, kakva je ovo ustanova. Nenaviknuti na ovakvo ophođenje, nemo pružate uplatnicu. Ispit je prijavljen, vi odlazite kući pitajući se da li je sve ono bila skrivena kamera. Da li će besna šalteruša iskočiti iz 56-ice, kojom idete ka Zelenom Vencu, i drati se na vas? Da li je ispit stvarno prijavljen ili je ovo deo neke velike zavere?

Čitaonica
Ne možete da učite kod kuće? Prevelika je buka jer vam smetaju ukućani ili, pak, komšije puštaju glasnu muziku? Dođite u čitaonicu. Buka je manja, a zimi nam i grejanje puštaju. Šalu na stranu, čitaonica Ekonomskog fakulteta je veoma komotna i lepo sređena. Jedini problem je to što za vreme ispitnih rokova morate doći na vreme tj. čim se čitaonica otvori, jer studenata ima puno, a mesta malo. Začuđujuća je činjenica da niko nije stradao u okršaju za svoje mesto pod suncem tj. Lampom, jer ćete sunce za vreme roka verovatno gledati jedino na slikama na Instagramu. Takođe, ovde možemo uočiti dve grupe studenata: one koji uče i one fizički aktivne kojima je često potrebna pauza, pa ih više možete sresti na polju nego unutra. To što vam knjige stoje u čitaonici se ne računa kao da ste učili. Morate zapravo biti fizički prisutni i čitati gradivo. Možda zvuči čudno, ali neke studije pokazuju da kada čitate knjigu, postoji mogućnost da nešto i zapamtite.

Skriptarnica (Suvenirnica)
Skriptarnica Ekonomskog fakulteta je mesto na kome možete kupiti knjige, kao i različite obrasce koji su vam potrebni. Osim toga, ovde možete pronaći sveske, olovke, šolje, majice, termos za kafu i ostale sitnice na kojima se nalazi logo Ekonomskog fakulteta. Ako vam nije dosta Ekonomskog fakulteta na Ekonomskom fakultetu, onda možete kupiti neke od ovih stvari i poneti ih kući kako biste se stalno osećali kao da ste tamo. Ako vas u toku ispitnog roka uhvati nostalgija za crvenom zgradom, samo obucite majicu plave boje i ona će vam pružiti utehu. Svaka od ovih stvari na sebi ima slogan „Nije svako znanje isto“, što vam može poslužiti kao odličan način da se pohvalite pred prijateljima i neprijateljima, jer vi studirate na najboljem fakultetu, a oni ne. Obucite majicu, nosite svesku u ruci i prošetajte gradom. Neka se FON uplaši! Predlozi za dodatne suvenire koje nudimo su: papirne maramice Ekonomskog fakulteta (za posle ispita), jastuk Ekonomskog fakulteta (za lepše snove tokom ispitnog roka), kofer Ekonomskog fakulteta (kad završite fakultet i odete u neku drugu zemlju gde će zapravo ceniti vašu diplomu).

Mala vrata, velika tajna
Svako od nas je prošao nekoliko puta pored ovih vrata i zapitao se čemu služe. Fakultetom kruže priče da se ovde u večernjim satima okupljaju studenti koji su pali ispit iz Ekonomike preduzeća više od pet puta i zajedno ponavljaju investicije. Druga legenda kaže da je ovo dom večitog studenta koji ne sme da se izlaže svetlosti dana zbog toga što je previše vremena proveo u čitaonici, pa mu je uprava fakulteta izašla u susret i dozvolila da ovde mirno provede ostatak studija. Ipak, šta se zaista krije iza malih crvenih vrata ostavljamo vama da izmaštate na nekoj od pauza između predavanja.

AUTORKA: Mila Milošević 

Ocenite tekst: