U znak sećanja na filmsku divu – Milena Dravić

„Čitav život je kao gledanje filmova. Samo što uvek stižeš deset minuta nakon početka i niko neće da ti objasni zaplet nego moraš sam da zaključuješ na osnovu tragova”. (Teri Pračet)


Milena Dravić (Beograd, 5. oktobar 1940 — Beograd, 14. oktobar 2018.) bila je jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih filmskih, televizijskih i pozorišnih glumica. Glumila je u preko sto filmskih ostvarenja i glumila je zajedno sa holivudskim glumcima i zvezdama kao što su Ričard Barton i Bred Pit, sa kojim je igrala u filmu Tamna strana Sunca. Glumila je i igrala u više od 70 predstava, 30 televizijskih serija, filmova i emisija. Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima Kozara, Ljubavni život Budimira Trajkovića, Rad na određeno vreme, Moj tata na određeno vreme, Sekula se opet ženi, Nije lako sa muškarcima i Zona Zamfirova. Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije Priče iz Nepričave, Vera iz Policajca sa Petlovog brda, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija Pozorište u kući i Lud, zbunjen, normalan. Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program Obraz uz obraz. Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim delom na uspehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Dravićeva je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokić“ za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade „Joakim Vujić”, nagrade Pavle Vuisić na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli. Zbog toga je često smatraju najvećom srpskom glumicom i zvezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.

Film Ljubavni život Budimira Trajkovića, sa Ljubišom Samardžićem u naslovnoj ulozi, postao je veliki komercijalni hit, te je duo Dravić–Samardžić postao dobitna kombinacija i san mnogih reditelja.

Dravićeva je na film došla slučajno, kada je 1958. prvi put napustila Beograd, i otišla kod tetke u Sarajevo. Zapazio je slovenački reditelj František Čap i dao joj ulogu u svom filmu Vrata ostaju otvorena. Snimala je celo leto, a producent je bila kuća Bosna film. Milena potom snima Diližansu snova, Zajednički stan, Bolje je umeti, Uzavreli grad i Leto je krivo za sve. Upisuje Fakultet dramskih umetnosti i počinje rad na filmu Prekobrojna, u režiji Branka Bauera. Tu je igrala devojku sa sela koja sa momkom kreće na radnu akciju. Iako je fakultet upisala zato što je bila izuzetno motivisana, Milena je tada mislila da je njen opstanak na filmu neizvestan. Međutim, dobivši za Prekobrojnu nagradu Zlatna arena na Filmskom festivalu u Puli, shvatila je da je na putu da izgradi veliku karijeru. Njeni sledeći projekti bili su ratni film Kozara, Lito vilovito – komedija o turističkoj sezoni u jednom dalmatinskom gradiću, i politički nepodoban Čovek nije tica, sa Evom Ras, dobitnik Srebrne arene na festivalu u Puli. Godine 1967. igra Hasanaginicu u uspešnoj ekranizaciji narodne balade. Iste godine dobija malu nagradu Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji za ulogu u filmu Jutro sa Ljubišom Samardžićem. Milena je krajem 2011. i početkom 2012. godine uspešno igrala u predstavi Harold i Mod. Godine 2013. glumila je u kratkometražnom filmu Sreća, a naredne godine u filmu Marijina epizoda, u ulozi Lele. U periodu od 2013 do 2015. godine imala je ulogu gospođe Ksenije u TV seriji Sinđelići. U seriji Komšije (TV serija) glumila je od 2015. godine u 19 epizoda, u ulozi Branislave Zdravković. Krajem 2016. godine objavljena je monografija „Milena Dravić – više od umetnosti”.

Živela je u Beogradu, na Vračaru, u ulici Ivana Đaje. Preminula je 14. oktobra 2018., posle teške i duge bolesti. Nakon komemoracije održane u njenom matičnom pozorištu, Zvezdara teatru, Milena je sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, pored supruga Dragana (preminuo je 11. marta 2016, u 72. godini.). 

AUTOR: Nemanja Kosanović

Ocenite tekst: