Zaljubljeni u predstave

Posednutost (Possession) je remek delo koje je 1981. godine režirao Andrzej Zulawski. Film obojen simbolikom izaziva nemir i mučninu, što režiser postiže prikazivanjem pustih ulica i usmerenošću ka ekspresijama lica, glasnom govoru likova i burnom iskazivanju emocija i nagona.

Posle dugog odsustva internacionalni špijun (Mark) vraća se sinu i ženi (Ana) s kojom je imao lep i skladan brak. Ubrzo, ona mu priznaje da je počinila preljubu, ali on je ne odbacuje, već pokušava da je zadrži. Na prvi pogled uspostavljeni su uslovi za odličnu dramu, koja prerasta u noćnu moru, kako likova tako i gledalaca, dodirujući skrivene kutke uma i duše, izlažući ono ružno u čoveku.

Delo slavnog režisera ima dubinu, te pruža različite mogućnosti tumačenja. Može se posmatrati kao psihoanaliza likova, kritika sistema i kritika religije.

Radnja filma odvija se u Berlinu. U istočnom delu nalazi se oronuo, zapušten stan u koji Ana odlazi kako bi stvorila savršenog partnera, uništavajući i rušeći sve pred sobom, čak i samu sebe. U zapadnom delu grada nalazi se lepo uređen, namešten stan u kome je živela srećna porodica. Dva stana, izgledom potpuno različita, predstavljaju aluziju na sistem i podelu koja je postojala u Nemačkoj sve do pada Berlinskog zida.

Glavna glumica (Isabelle Adjani) igra dve uloge: opsednutu, nemirnu, izgubljenu ženu (Ana) i mirnu, nežnu, skladnu (Helen). Jedna predstavlja Zlo, druga Dobro. One se nikad ne sreću. Može biti da je zapravo reč o jednoj ženi: o onoj koja jeste i onoj koju Mark želi. Opsednuta izgovara da je Dobro samo refleksija Zla. U najmračnijim trenucima traga za Bogom, plače pred statuom Isusa Hrista, ali on joj ne pruža spas. Šta smo mi pred Bogom? Ona uviđa da smo svi isti, da smo samo meso.

Mark (Sam Neill) upoznaje učiteljicu (Helen) koja je ovaploćenje lepog i dobrog. Međutim, odbacuje ljubav koju mu Helen pruža, tragajući za izgubljenom ženom, verovatno želeći da je popravi. Ana hrani biće, i na kraju pokazuje svoju kreaciju, lik muža u crnom. Možda je to postao Mark kad je ubio njenog ljubavnika? U vrtlogu strasti, nagona, srušenih snova, uzaludnih nadanja Mark postaje čudovište. Oboje umiru. Mark i Ana su zaljubljeni u predstave. Gradeći iluzije bivaju uništeni urušavanjem istih.

Zulawski nam prikazuje potpuno duševno rastrojstvo glavnih likova. Nestvarna je gluma protagonista. Šta su morali da oslobode u sebi kako bi odigrali ovakve uloge?                                

AUTORKA: Aleksandra Štrbac

 

 

Ocenite tekst: