Zamisli život u ritmu muzike za test

Ludvig Van Betoven je govorio da je muzika plodno tlo na kom duše žive, razmišljaju i uče. Ali, na koju vrstu muzike je mislio ovaj veliki kompozitor. Šta ako su moje plodno tlo dok učim matematiku stihovi estradnih umetnica, a kolegi iz klupe, koji je inače veliki fan Metalike i Motorheda, plodno tlo o kom Betoven govori, klasična muzika? Verovatnije je da bi Betovenu bila bliža klasična muzika od turbo folka, ali, da li to znači da to što kolega sluša, rađa bolja razmišljanja i omogućava mu da se bolje spremi za sledeći kolokvijum?

U anketi koju smo sproveli, većina je rekla da sluša muziku dok uči. Tačnije, od stotinak studenata sa svih strana sveta, koje smo ispitali zahvaljujući internetu, oko sedamdeset je reklo da sluša
muziku dok se spremaju za ispit. Ostalih trideset koji su rekli da izbegavaju muziku, tvrde da ih dekoncentriše, odnosno da ne mogu da se potpuno posvete materiji. Zatim smo tražili mišljenje od kolega koji vole da slušaju muziku dok uče, kako to da nemaju problem da se koncentrišu. Evo nekoliko komentara: ”Učenje je mnogo zanimljivije, mogu više vremena da provedem učeći ako slušam muziku, tišina mi brzo dosadi”; ”Ukućani stalno pričaju ili komšijin pas laje i to mi smeta, ali ako pustim muziku ona me izoluje od eksternih zvukova”; ”Kad radim matematiku
brža muzika me dovodi u raspoloženje da rešavam teške zadatke. I meni najzanimljiviji :

Kad učim. Pustim muziku, a jedan deo mene, koji me tera da razmišljam o svemu sem o lekciji koju sam otvorila u knjizi, zaokupi tako da mogu da čitam na miru

Šta kažu stručnjaci?

Univerzitet u Velsu je sproveo istraživanje gde su ispitanici trebali da zapamte određeni broj pojmova u tišini, a potom slušajući muziku koju vole ali i onu koju ne vole. Neki bi, uključujući i mene, pomislili da je to uzaludno. Naravno da bolje radimo uz muziku koja nam prija, ali ispostavilo se da ukus ispitanika nije imao veze i rezultati su bili potpuno isti. Međutim, uspeh je bio bolji kada se učilo u tišini. Izgleda da je nešto drugo važnije od muzike za dobro spremanje ispita, mada su svi ispitanici rekli, i ja bih se složio, da je mnogo prijatnije učenje uz neke od omiljenih bendova.
Ipak nemojte još da gasite radio ili jutjub. Dodatno istraživanje je potvrdilo da slušanje muzike pre učenja može biti vrlo pozitivno pošto poboljšava koncentraciju, memoriju i pomaže da se izborite sa nervozom koju, kao što svi znamo, nekad izaziva učenje.

Da li je važno šta slušamo kad radimo zadatke ili kad pamtimo definicije?

Ipak, naučnici nisu odustali od ispitivanja dejstva muzike na kvalitet učenja. Izgleda da lošije pamtimo pojmove kada slušamo pesme koje imaju tekst. Odnosno, učenje definicija ili nekog nabrajanja je mnogo teže pošto tekst iz pesama može da dekoncentriše. Zato je uz teoriju, pored tišine, najbolja opcija slušati numere bez ili sa vrlo malo teksta. Ali dobra vest je da muzika sa tekstom nema nikakve negativne posledice kada radimo predmete poput matematike.

Koji žanr muzike najviše odgovara?

Za one koji ne mogu da rade više stvari istovremeno, ili lako gube koncentraciju najsigurnije je, bar sa naučne strane, da uče u tišini. Ali ako je tišina jednostavno previše dosadna, klasična ili akustična muzika vam neće poremetiti koncentraciju. Tako da sledeći put kada morate da zapamtite veliki broj strana, a ugašeni zvučnici nisu opcija, probajte da pustite u pozadini džez ili orkestralnu muziku iz filmova. A ako radite zadatke, strani ali i domaći rok ili pop mogu da pomognu da učenje prođe bezbolnije.

Binauralni zvuci

Takođe, internetom kruže legende o binauralnim zvucima koji se koriste kod stimulacije mozga pomoću zvukova različitih frekvencija. Naime, radi se o pojavi kod koje emitovanjem dva zvuka sličnih frekvencija u svako uvo posebno može da izazove treći zvuk – binuaralni. Taj treći zvuk utiče na frekvenciju mozga i podstiče vaše pozitivno raspoloženje. Mada nije sigurno da li stvarno imaju efekta (mene na primer samo uspavaju) postoji veliki broj ljudi koji tvrde da ovi zvuci imaju pozitivan uticaj na njihove ocene i mentalno stanje.

Ocenite tekst: